- Home
- Externe
- BUCUREŞTI, (13.02.2013, 12:06)
- Marius Fratila
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cioloş, despre scandalul cărnii de cal: Un stat membru nu trebuie acuzat doar pe vorbe
Comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş, a declarat, miercuri, referitor la scandalul cărnii de cal, că apreciază reacţia autorităţilor române în acest caz şi i se pare normal ca un stat să nu fie acuzat şi să îi fie afectată credibilitatea doar pe bază de vorbe şi speculaţii de presă.
Urmărește
605 afișări
Dacian Cioloş (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)
"Mi se pare normal ca un stat membru care nu are o vină să nu fie acuzat doar pe vorbe sau speculaţii privind un anumit subiect, doar pentru că are un anumit nume acest stat membru sau altul", a afirmat Cioloş, într-o conferinţă de presă.
El a arătat că aceeaşi reacţie a avut şi în cazul de acum doi ani privind castraveţii infectaţi, când unele state membre au fost acuzate pe nedrept de alte state UE.
"Şi tocmai de aceea mi se pare normală, firească, reacţia autorităţilor României vizavi de reacţia altor state membre să nu se lanseze în presă acuzaţii care pot avea un impact economic şi care se bazează deocamdată doar pe speculaţii şi pe ce spune unul sau altul", a subliniat oficialul european.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
De asemenea, Cioloş a menţionat că apreciază reacţia autorităţilor române care au dat dovadă de transparenţă.
"Eu am apreciat faptul că România a preluat imediat cazul, chiar fără să fie semnalată oficial de vreo instanţă sau instituţie europeană, a făcut verificările pe baza elementelor pe care le avea, a prezentat public şi direct statelor membre respective rezultatul verificărilor celorlalte. Ştiu că domnul ministru Constantin a avut inclusiv discuţii telefonice cu câţiva colegi din statele membre. Transparenţa de care a dat dovadă este un prim element care să îi dea credibilitatea că este în măsură să gestioneze o astfel de situaţie", a afirmat Cioloş.
Totodată, el a ţinut să sublinieze că doar a fost informat de oficialii români despre evoluţia cazului şi verificările făcute, iar mai multe lămuriri sunt aşteptate de la reuniunea care va avea loc în această după-amiază la Bruxelles, între comisarul pentru sănătate şi protecţia consumatorului, Tonio Borg, şi miniştrii agriculturii şi siguranţei alimentare din statele membre, unde se vor analiza informaţiile la zi şi măsurile care se impun.
Cantităţi importante de carne de cal - până la 100% - au fost descoperite în Marea Britanie în carne pentru friptură, apoi în lasagna şi spaghete bolognese care ar fi trebuit să conţină vită. Carnea pentru friptură a fost furnizată de companii britanice şi irlandeze, iar lasagna şi spaghetele bolognese de compania franceză Comigel. Aceasta din urmă s-a aprovizionat de la compania franceză Spanghero, care afirmă că a cumpărat carne din România. Asociaţiile profesionale româneşti din domeniul alimentar au respins însă aceste acuzaţii, afirmând că originea problemei nu este în România.
Premierul Victor Ponta a declarat luni că Ministrul Agriculturii şi celelalte autorităţi cu atribuţii în domeniu vor solicita în numele României ca firmele vinovate de scandalul cărnii de cal, "din Franţa, Luxemburg sau altă parte", să răspundă direct, deoarece România nu trebuie tratată ca "suspectul de serviciu".
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin,a declarat, luni, că din România nu a fost exportată carne de cal greşit etichetată, autorităţile verificând cele două abatoare menţionate de firma franceză,dar suspiciunile nu s-au confirmat, astfel că frauda s-a produs"undeva dincolo de graniţele României".
Citeşte şi:
Daniel Constantin: Din România nu a fost exportată carne de cal etichetată ca fiind de vită
Comisia Europeană (CE) a apreciat marţi ca "prematur" să introducă obligaţia de a menţiona ţara de origine a cărnii pe semipreparate, apreciind că scandalul actual reprezintă "o problemă de fraudă" şi asigurând că "trasabilitatea funcţionează" atât pentru carne proaspătă, cât si pentru semipreparate.
Reprezentanţii industriei creşterii animalelor şi a cărnii franceze (Interbev) s-au declarat marţi "indignaţi" de prima reacţie a Bruxelles-ului.
Interbev şi sindicatele agricole FNSEA au solicitat luni să fie impusă fără întârziere "indicarea obligatorie a ţării de origine a cărnii" pe eticheta semipreparatelor.
"Industria cărnii şi consumatorii aşteaptă decizii rapide şi acte puternice", a declarat, citat într-un comunicat, Dominique Langlois, preşedintele Interbev.
Franţa şi Suedia au anunţat deja intensificarea controalelor în industria cărnii şi peştelui la Paris şi pentru semipreparate pe bază de carne la Stockholm.
Scandalul a luat o dimensiune europeană după ce carne de cal, în loc de carne de vită, a fost descoperită săptămâna trecută în lasagna vândută sub marca Findus în Marea Britanie. Aceste pachete au fost produse de subcontractantul francez Comigel.
Carnea respectivă, care ar proveni din România potrivit autorităţilor franceze, ar fi trecut pe la un comerciant olandez, apoi cipriot, după care a ajuns la procesatorul francez Spanghero şi a fost redirecţionată către preparatorul Comigel.
Ancheta efectuată în diferite ţări nu a stabilit, până în prezent, în ce ţară a fost etichetată fraudulos carnea de cal şi dacă prezenta un risc pentru consum.
FSA a solicitat societăţii Findus să efectueze "teste" pentru a identifica o eventuală prezenţă de fenilbutazonă în produsele de lasagna, ceea ce ar face carnea improprie consumului.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe