- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cipru: Măsuri de raţionalizare a apei potabile, ca urmare a secetei prelungite
Autorităţile cipriote au ordonat luni raţionalizarea şi importarea de urgenţă a apei potabile din Grecia, pentru a face faţă secetei excesive, în al patrulea an consecutiv.
Cipru: Măsuri de raţionalizare a apei potabile, ca urmare a secetei prelungite (Imagine: Mediafax Foto)
Insula mediteraneană se confruntă cu o criză de apă fără precedent, rezervele scăzând sub un nivel periculos de mic, iar uzinele de desalinizare sunt incapabile să facă faţă unei cereri tot mai mari. Luni, rezervele insulei erau la un nivel de 10,3 la sută. Din 2003, precipitaţiile au fost minime.
"Reducerile sunt esenţiale pentru a acoperi nevoile populaţiei", a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului Stefanos Stefanou. "Este o situaţie extrem de gravă", a subliniat el.
Autorităţile au declarat că vor reduce cu 30 la sută rezervele de apă în reţelele regionale de distribuţie. Acestea vor încerca de asemenea să importe apă din Grecia, ceea ce s-ar putea întâmpla în următoarele cinci luni, a adăugat Stefanou.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Coreea de Nord ar putea trimite şi mai multe trupe şi drone în sprijinul Rusiei
-
Donald Trump a făcut o numire importantă în consiliul DOGE condus de Elon Musk
-
Avertismentul ministrului german al Apărării: Berlinul trebuie să fie pregătit pentru „războiul hibrid” al Rusiei
Reducerea rezervelor de apă presupune că populaţia va avea apă curentă timp de opt ore la fiecare două zile, pentru a-şi reface rezervele.
Asemenea măsuri nu s-au mai impus din anii '70 şi '80, când Cipru a depins exclusiv de precipitaţii şi rezervele din pânza freatică pentru nevoile curente.
Desalinizarea introdusă în anii '90 a pus capăt raţionalizării, dar creştera cererii şi reducerea precipitaţiilor a pus presiune pe resursele destul de slabe.
Rapoartele oficiale arată că precipitaţiile în Cipru au scăzut cu circa 20 de procente în ultimii 35 de ani, un declin pe care experţii îl atribuie schimbărilor climatice.
Duminică şi luni, temperaturile în insula mediteraneană au depăşit cu 14 grade limita normală pentru această perioadă, apropiindu-se de 34 de grade Celsius.
Cipru are două centrale de desalinizare care funcţionează la capacitate maximă, iar o a treia va intra în funcţiune în iunie.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO