Nouă militari americani specializaţi în domeniul nuclear au ajuns joi în Japonia, pentru a evalua riscurile de contaminare radioactivă şi necesarul de personal, a precizat amiralul Robert Willard.
„Am cerut unei forţe de circa 450 de experţi în gestionarea riscurilor radiologice să fie pregătită pentru o eventuală intervenţie. Unul dintre rolurile echipei de avangardă este să stabilească dacă este nevoie de trimiterea acestei forţe”, a adăugat el.
Operaţiunile pentru răcirea reactoarelor de la centrala nucleară Fukushima continuă, iar situaţia pare să se stabilizeze, însă amiralul Willard – care comandă un contingent de 49.000 de militari şi puşcaşi marini americani aflaţi în Japonia – şi-a exprimat „optimismul prudent”.
Reamintind disponibilitatea Statelor Unite de a oferi tot ajutorul necesar, el a afirmat că schimbul de informaţii cu omologii săi niponi se desfăşoară eficient. „Există o linie de comunicaţii foarte transparentă şi deschisă între forţele americane şi cele japoneze care participă la operaţiuni de salvare”, a spus Willard.
Forţele americane din Japonia dispun de numeroase mijloace de detectare a radioactivităţii, instalate la bordul avioanelor şi elicopterelor, dar şi în dotarea trupelor terestre, precum şi de „mijloace logistice enorme”, a adăugat el. „Armata americană are mijloace eficiente şi autonome pentru a acţiona în acest mediu şi avem cu siguranţă resurse umane pentru a ajuta acolo unde este nevoie de noi”, a afirmat Willard.
El a declarat că un avion fără pilot Global Hawk survolează zona centralei Fukushima, pentru a fotografia reactoarele şi a măsura emisiile de căldură. Informaţiile sunt ulterior oferite autorităţilor japoneze, pentru „a strânge cât mai multe informaţii precise în legătură cu starea reactoarelor”, a mai spus el.