Majoritatea celor aproximativ 200 de manifestanţi au început demonstraţia din piaţa San Giovanni, dansând, cântând la tamburine, iar unii dintre ei purtând măşti. Numele pe care aceştia l-au dat manifestaţiei a fost „carnavalul sistemului”. Mai mulţi trecători i-au însoţit pe manifestanţi dansând şi bătând din palme.
„Ia-ţi libertatea, nimeni nu ţi-o va da”, se vedea scris pe un afiş al protestatarilor.
„Bancă mondială, noi nu vom plăti pentru criza voastră”, „fiecare revoluţie s-a născut din nesupunere! Revoluţie paşnică!”, proclamau unele pancarte afişate de manifestanţi.
Mai mulţi dintre aceştia au reuşit să pătrundă în Colosseum, cel mai celebru monument al Romei antice, amestecându-se printre turişti.
În piaţa Veneţia, câţiva protestatari purtând măşti cu chipurile premierului italian Mario Monti, cancelarului german Angela Merkel şi al preşedintelui francez Nicolas Sarkozy, au mimat o scenă în care aceşti lideri europeni făceau schimb de săruturi, cu câteva zile înainte de summitul celor trei, prevăzut pentru vineri la Roma.
Primarul Romei, Gianni Alemmano, le-a cerut forţelor de ordine să pună capăt tulburărilor provocate de cei 200 de indignaţi, care, prin intermediul unei „manifestaţii neautorizate, creează dificultăţi cetăţenilor Romei”.
„Nu este suficient să te declari indignat pentru a bloca, fără a fi pedepsit, străzile şi pentru a face incursiuni în Colosseum”, a declarat primarul.
Sâmbătă, poliţia romană a intervenit violent împotriva a aproximativ 50 de astfel de indignaţi, veniţi în special din Spania şi Franţa, în timp ce manifestau în piaţa Sf. Petru pentru a contesta puterea Papei şi bogăţiile Vaticanului.
Mişcarea, începută în Spania, ar putea lua amploare în Italia din cauza agravării crizei economice şi stricteţii măsurilor de austeritate introduse de Guvernul italian.