În primul an de după aderarea României la UE, circa un milion de români au migrat în Italia şi Spania, relatează The New York Sun în ediţia electronică.
Peste două milioane de polonezi au emigrat după aderarea Poloniei la UE în mai 2004 în timp ce, în ultimii patru ani, peste 800.000 de est-europeni au migrat în Marea Britanie, în majoritate polonezi.
La scară restrânsă, migraţia ucrainenilor spre Cehia, a bulgarilor spre Turcia şi a britanicilor spre Spania este, de asemenea, un fenomen exemplar.
Germania a absorbit 37 la sută din imigranţii est-europeni care au sosit în ţară înainte şi după extinderea UE, Italia a asimilat 22 la sută dintre aceştia, Grecia a reprezentat o destinaţie pentru 11 procente dintre aceştia, în timp opt la sută şi trei procente s-au îndreptat spre Elveţia şi, respectiv, Marea Britanie.
Previziunile privind migraţia est-europeană realizate înainte de extinderea UE arătau că un număr cuprins între 2,5 şi şase procente de locuitori din estul Europei se vor îndrepta spre statele occidentale într-un interval de 15 ani. În condiţiile în care cinci la sută din populaţia poloneză a emigrat în cursul a doar patru ani de zile, în pofida restricţiilor impuse de unele state occidentale, aceste estimări s-au dovedit a fi mult prea precaute.
În acelaşi timp, fenomenul de brain-drain spre statele anglo-saxone, în special Statele Unite, este uimitor, scrie publicaţia americană. Universităţile americane au un număr impresionant de studenţi străini, în timp 27 la sută din medicii din Statele Unite provin din străinătate.