CJUE: Cetăţenii non-UE pot locui în statele membre pentru studii, fără condiţii de admisie în plus

Statele membre ale UE sunt obligate să admită pe teritoriu resortisanţii ţărilor terţe care doresc să stea o perioadă mai lungă de trei luni pentru studii, fiind astfel interzise introducerea unor condiţii de admisie suplimentare, potrivit unei decizii a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE).

Urmărește
81 afișări
Imaginea articolului CJUE: Cetăţenii non-UE pot locui în statele membre pentru studii, fără condiţii de admisie în plus

CJUE: Cetăţenii non-UE pot locui în statele membre pentru studii, fără condiţii de admisie în plus (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Potrivit unui comunicat de presă al CJUE, există o directivă a Uniunii, care prevede că resortisanţii ţărilor terţe care solicită să fie admişi pentru studii pentru o perioadă mai lungă de trei luni trebuie să îndeplinească mai multe condiţii generale şi speciale. Între acestea se numără şi aceea de a nu constitui o ameninţare pentru ordinea, siguranţa sau sănătatea publică.

CJUE a fost sesizată de Tribunalul Administrativ din Berlin în cazul unui resortisant tunisian, admis la universitate în Germania, dar căruia autorităţile germane i-au respins mai multe cereri de viză pentru studii.

Mohamed Ali Ben Alaya s-a născut în 1989 în Germania. În 1995, el a părăsit Germania pentru a locui în Tunisia. După bacalaureat, în 2010, el s-a înscris la universitate în Tunisia pentru a urma studii de informatică, iniţiind în acelaşi timp demersuri pentru a putea studia în Germania. Astfel, el a fost admis de mai multe ori pentru a urma studii în cadrul secţiei Matematică a unei universităţi din Dortmund.

Însă, exprimând îndoieli cu privire la motivaţia lui Ben Alaya de a urma studii în Germania (în special ţinând seama de faptul că nu a obţinut note suficient de bune anterior, de cunoaşterea insuficientă a limbii germane şi de lipsa unei legături între formarea urmărită şi proiectul său profesional), autorităţile germane au respins mai multe cereri de viză pentru studii ale tânărului, potrivit CJUE.

Sesizat cu această cauză, Tribunalul Administrativ din Berlin a solicitat Curţii de Justiţie a UE să stabilească dacă administraţia germană dispunea de o putere de apreciere pentru a refuza să-i acorde o viză pentru studii lui Ben Alaya, având în vedere că acesta îndeplinea toate condiţiile de admisie prevăzute de directivă şi nu constituia o ameninţare pentru ordinea, siguranţa sau sănătatea publică.

Potrivit deciziei CJUE, potrivit aspectelor ce rezultă din directivă, un stat membru este obligat să admită pe teritoriul său un resortisant al unei ţări terţe care doreşte să locuiască o perioadă mai lungă de trei luni pentru studii, în cazul în care acest resortisant îndeplineşte condiţiile generale şi speciale enumerate în mod exhaustiv în directivă.

Curtea aminteşte că directiva urmăreşte să favorizeze mobilitatea în cadrul Uniunii Europene a studenţilor resortisanţi ai unor ţări terţe, pentru studii, în scopul promovării Europei ca un centru mondial de excelenţă pentru studii şi formare profesională.

"A permite unui stat membru să introducă condiţii de admisie suplimentare ar contraveni acestui obiectiv", conform CJUE.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici