Clădirea siriană vizată de raidul israelian a dispărut complet

Fotografiile din satelit ale presupusei instalaţii nucleare siriene, vizate de un raid israelian la începutul lui septembrie, obţinute şi analizate de experţii americani, arată că o clădire de mari dimensiuni a fost înlăturată complet şi rapid din această zonă.

Urmărește
3 afișări
Imaginea articolului Clădirea siriană vizată de raidul israelian a dispărut complet

clădirea siriană vizată de raidul israelian a dispărut complet

Conform BBC News Online, clădirea industrială a fi putut fi un rector nuclear, a declarat Institutul pentru Ştiinţă şi Securitate Internaţională (ISIS), adăugând că efortul autorităţilor siriene de a îndepărta atât de rapid orice urmă a construcţiei, arată că Siria ar fi avut ceva de ascuns.

În urmă cu câteva zile, ISIS a dat publicităţii fotografii care prezintă ţinta raidurilor israeliene (o clădire industrială suficient de mare şi o staţie de pompare a apei pe malul fluviului Eufrat), despre care organizaţia crede că ar putea fi un reactor nuclear în construcţie.

Imaginile nu au fost concluzive, iar institutul a realizat un nou set de fotografii la 24 octombrie, care arată că reactorul a dispărut, iar zona pe care a fost construit a fost nivelată complet.

Raportul ISIS confirmă că fotografiile înfăţişează aceeaşi zonă, înainte şi după atac, iar "dezasamblarea şi îndepărtarea unei construcţii într-u ritm atât de rapid complică foarte mult orice investigaţie asupra zonei şi sugerează că Siria ar fi putut încerca să ascundă ce a fost acolo", se arată în document.

Mai mult, raportul ISIS ridică semne de întrebare cu privire la posibilitatea ca Siria să încalce acordul cu AIEA (Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică), potrivit căruia ar fi trebuit să declare comisiei ONU orice plan de construire a unei instalaţii nucleare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici