Claude Gueant prezintă bilanţul imigraţiei în Franţa, insistând pe infracţiunile comise de români

Publicat: 10 01. 2012, 14:34
Actualizat: 08 11. 2012, 03:10

„Acest număr este mai mare cu 5.000 decât cel fixat iniţial. Este cel mai ridicat număr atins vreodată”, a declarat el în cadrul unei conferinţe de presă consacrate bilanţului său pe 2011 în acest domeniu, fixând imediat la 35.000 obiectivul pentru anul în curs.

Un apropiat al preşedintelui Nicolas Sarkozy, Claude Gueant promovează atât lupta împotriva imigraţiei ilegale, cât şi o reducere a imigraţiei legale.

El a anunţat astfel că vrea să se revină la 150.000 de intrări de străini în Franţa, aşa cum era în anii ’90, înainte de ceea ce el a calificat drept o „pierdere a controlului asupra politicii imigraţiei”.

În 2011 au fost eliberate 182.595 de titluri de sejur noi, în scădere cu 3,6 la sută faţă de 2010, a anunţat el.

Detaliat, imigraţia profesională a scăzut cu 26 la sută într-un an, iar imigraţia în interesul familiei cu 14 la sută, potrivit lui.

Ministrul a precizat pentru postul de radio RMC şi televiziunea BFMTV că un nou text privind forţa de muncă străină, care va flexibiliza o circulară din 31 mai 2011, ar putea fi semnat miercuri sau joi de miniştrii vizaţi.

Textul va fi publicat după mai multe luni de mobilizare a studenţilor străini, sprijiniţi de decanii universităţilor şi şefii de întreprinderi. Aceştia sunt ameninţaţi cu expulzarea. Textul le restrânge posibilitatea de a obţine un statut de salariat pentru a putea munci în Franţa la încheierea studiilor.

„Există o neînţelegere”, a declarat Gueant marţi. „Toată lumea înţelege că există un anumit număr de cazuri în care aceşti absolvenţi străini ne sunt extrem de utili. Franţa duce lipsă de ingineri, dacă inginerii străini vor să lucreze la noi, noi suntem foarte mulţumiţi”, a comentat ministrul.

De altfel, Claude Gueant a revenit asupra nivelului delincvenţei în rândul populaţiei străine din Franţa, pe care l-a definit ca fiind „de două până la de trei ori mai mare” decât media naţională.

El a revenit în special asupra delincvenţei românilor, dând asigurări că la Paris „10 la sută dintre persoanele deferite justiţiei sunt de naţionalitate română”.

În vara lui 2010, Guvernul francez şi-a atras critici dure în România şi în Uniunea Europeană pentru că şi-a anunţat intenţia de a desfiinţa taberele de romi instalate în Franţa şi de a-i trimite pe ocupanţii lor în ţările de origine.

Claude Gueant îşi prezintă bilanţul în materie de imigraţie cu trei luni înaintea alegerilor prezidenţiale, în care Nicolas Sarkozy candidează pentru un al doilea mandat. În privinţa imigraţiei, dreapta aflată la putere este criticată şi concurată de extrema dreaptă, a cărei candidată Marine Le Pen este creditată în prezent cu peste 15 la sută din voturi.