Clericul musulman Fethullah Gulen, aflat în exil auto-impus în Statele Unite, denunţă mandatul pentru arestarea sa emis de autorităţile turce

Clericul musulman Fethullah Gulen, aflat în exil auto-impus în Statele Unite de mai mulţi ani, a denunţat mandatul de arestare pe numele său, emis de autorităţile turce care îl acuză că ar fi orchestrat tentativa de lovitură de stat din Turcia, relatează Reuters online.

Urmărește
1504 afișări
Imaginea articolului Clericul musulman Fethullah Gulen, aflat în exil auto-impus în Statele Unite, denunţă mandatul pentru arestarea sa emis de autorităţile turce

Clericul musulman Fethullah Gulen, aflat în exil auto-impus în Statele Unite, denunţă mandatul pentru arestarea sa emis de autorităţile turce (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/ AFP)

"Este bine documentat faptul că sistemul judiciar turc este lipsit de independenţa judiciară, astfel că acest mandat nu este decât un alt exemplu al înclinării preşedintelui (Tayyip) Erdogan spre autoritarism şi departe de democraţie," se afirmă într-un comunicat al clericului turc Fethullah Gulen, care a negat vehement orice implicare în tenativa de lovitură de stat de la 15 iulie.

Mandatul de arestare a fost emis de Tribunalul din oraşul Istanbul, relatează agenţia de ştiri Anadolu.

Fehtullah Gulen a fost inculpat oficial pentru "comandarea tentativei de lovitură de stat din 15 iulie".

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a cerut Statelor Unite să îl extrădeze pe Fethullah Gulen.

Între timp, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat de la Washington a anunţat că autorităţile americane studiază documentele furnizate de partea turcă în ceea ce priveşte cererea de extrădare a clericului musulman Fethullah Gulen.

"Autorităţile turce (au trimis) mai multe loturi de documente şi suntem în curs de analizare a acestor documente," a declarat purtătorul de cuvânt, Mark Toner, în cadrul unei conferinţe de presă.

Toner a mai spus că primul lot "nu credem, că a reprezentat o cerere formală de extrădare."

"Ulterior am mai primit o serie de documente. Acum le analizăm... însă, încă nu cred că s-a ajuns la o decizie," a mai adăugat oficialul american.

Departamentul Justiţiei din Statele Unite este principala agenţie care se ocupă cu analizarea documentelor pentru a vedea dacă acestea ar putea reprezenta temeiul pentru începerea procedurii de extrădare spre Turcia a lui Gulen.

Oficialii turci, inclusiv ministrul de externe Mevlut Cavusoglu, au avertizat că legăturile cu Statele Unite vor fi afectate în cazul în Washingtonul refuză să-l extrădeze Gulen.

Toner a declarat că Statele Unite s-au oferit să ajute Turcia în ancheta privind lovitura de stat, însă nu a precizat care a fost răspunsul Ankarei la această ofertă.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici