Prima pagină » Știri externe » Pentagonul confirmă succesul testului cu rachetă efectuat de Iran – VIDEO

Pentagonul confirmă succesul testului cu rachetă efectuat de Iran – VIDEO

Secretarul american al Apărării, Robert Gates, a confirmat miercuri că Iranul a testat cu succes o rachetă balistică, ce ar putea ajunge până pe litoralul Mării Negre, în România şi Bulgaria, şi care l-a determinat pe ministrul italian de Externe să îşi anuleze vizita programată în această ţară.
21 mai 2009, 18:02, Știri externe

Gates a declarat că testul a fost efectuat cu o rachetă cu raza de acţiune de aproximativ 2.000-2.500 de kilometri, relatează CBS. El a precizat, de asemenea, că din cauza problemelor frecvente de motor, raza de acţiune se situează probabil în partea inferioară a scalei. Secretarul american nu a putut preciza însă dacă racheta şi-a atins ţinta.

Preşedintele iranian, Mahmoud Ahmadinejad a anunţat miercuri că ţara sa a testat o rachetă de tip Sajil-2, cu o rază de acţiune de 2.000 de kilometri, şi despre care Wall Street Journal scrie că ar putea atinge Israelul şi coasta Mării Negre a României şi Bulgariei.

În urma acestui test, ministrul italian de Externe, Franco Frattini, şi-a anulat miercuri o vizită prevăzută în Iran, care avea ca scop să convingă Teheranul să ajute la stabilizarea Afganistanului şi Pakistanului, anunţă agenţia Ansa.

Vizita a fost anulată în momentul în care ministrul de Externe se pregătea să plece. Deplasarea sa ar fi fost una la cel mai înalt nivel, efectuată de un oficial al unei ţări europene, de la preluarea puterii de către preşedintele Mahmud Ahmadinejad în urmă cu patru ani.

Iranul a condiționat vizita de schimbarea locului întâlnirii, de la Teheran la poligonul de lansare de rachete de la Semnan, a menţionat Ministerul italian de Externe.

Frattini şi-a exprimat "regretul profund" pentru că nu a avut ocazia de a implica Iranul în eforturile de stabilizare a regiunii în care militanţii talibani islamişti îşi intensifică activităţile, în pofida operaţiunilor desfăşurate de NATO pentru a diminua insurgenţele acestora, după înlăturarea de la putere în 2001.