Ministrul afirmă că există suficienţi cetăţeni olandezi şomeri sau muncitori din alte state ale Uniunii Europene, aflaţi deja în Olanda, care pot lucra ca sezonieri în agricultură.
Deşi România şi Bulgaria sunt membre UE, cetăţenii lor au în continuare nevoie de permis de muncă pentru a lucra în Olanda.
Dar fermierii din sudul ţării susţin că ministrul nu poate schimba regulile în plin sezon şi au ameninţat că îl vor acţiona în justiţie.
Fermierii, în mare parte proprietari de livezi sau de culturi de căpşuni, se bazează pe aproximativ 2.000 de muncitori sezonieri români pentru a strânge recolta.
Kamp a informat agenţia de stat pentru locuri de muncă UWV că permisele de muncă pentru cetăţeni din Bulgaria şi România pot fi emise doar în circumstanţe foarte stricte.
În 2010, UWV a acordat permise de muncă unui număr de 2.734 de români şi 866 de bulgari, pentru activităţi temporare în agricultură. Acest lucru înseamnă că 97 la sută din munca de sezon este realizată de persoane fără permis de muncă, a afirmat Kamp.