Vârful Nanga Parbat din nordul Pakistanului, cu o altitudine de 8.126 de metri, este cunoscut drept „Muntele ucigaş” din cauza numărului de alpinişti care au murit încercând să-l cucerească, dar nimeni nu îi mai spune aşa acum. Aduce amintiri dureroase după ce 10 turişti străini şi ghidul lor au fost ucişi pe munte anul trecut. De atunci, întreaga regiune, dependentă de turism, este în criză, relatează jurnaliştii AFP într-un reportaj.
„Nu pregătim nimic, doar facem curat şi aşteptăm turiştii”, spune Ahmed Ali Khan, bucătar şef la un restaurant din zonă. „De obicei restaurantele pregătesc mâncare şi când turiştii sosesc sunt serviţi în 20 de minute. Aici, turiştii sunt nevoiţi să aştepte aproape o oră. Aşa cum noi aşteptăm turiştii, uitându-ne la ceas. E o nebunie să trebuiască să aştepţi un turist ca şi când ai aştepta un iubit”.
Având multe dintre cele mai înalte vârfuri din lume, nordul Pakistanului e un paradis pentru căţărători. Localnicii au trăit de pe urma acestei industrii pentru zeci de ani, dar regiunea a fost lovită puternic de urmările atacurilor de la 11 septembrie 2001. Numărul de vizitatori din vest s-a prăbuşit de la sute la numai 50 pe zi, scăzând şi mai mult după atacul de anul trecut.
Oamenii de aici mai au totuşi un semn de speranţă, pentru că numărul de turişti locali e în creştere. „Aproape în fiecare an venim aici mai ales în vacanţa de vară. Nu am văzut niciodată nişte locuri atât de frumoase în niciun loc al lumii”, exclamă un pakistanez.
Însă economia localilor are de suferit. Alpinişti din vest angajează ghizi şi specialişti din zonele montane ale Pakistanului, cheltuind astfel mult mai mult decât vizitatorii din ţară. „Pakistanezii nu cumpără lucruri de aici pentru că nu au nevoie de ele. Cu cât vin mai mulţi străini aici, cu atât e mai bine pentru afacerea noastră. Şi atunci când aceştia nu vin, sigur că afacerea noastră suferă foarte mult”, explică proprietarul unui magazin de articole pentru alpinişti.