- Home
- Externe
- (20.07.2023, 17:00)
- Alexandru Stan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CNN: Maximul Solar va fi mai devreme, avertizează NOAA. Între 2024-2026, omenirea ar putea rămâne fără internet şi electricitate din cauza unei furtuni geomagnetice majore
- Soarele se apropie de vârful ciclului său solar actual, iar steaua noastră devine din ce în ce mai activă.
- Maximul solar ar putea avea loc mai devreme decât au prevăzut oamenii de ştiinţă, potrivit cercetătorilor.
- Riscul ca omenirea să rămână fără electricitate, internet şi telecomunicaţii din cauza unor furtuni geomagnetice este crescut în 2024.
Urmărește
1608 afișări
ALMA ESO / NASA
La fiecare 11 ani, Soarele trece prin perioade de activitate solară scăzută şi ridicată, care este asociată cu cantitatea de pete solare de pe suprafaţa sa.
Aceste regiuni întunecate, unele dintre care pot ajunge la dimensiunea Pământului sau mai mari, sunt determinate de câmpurile magnetice puternice şi în schimbare constantă ale soarelui.
De-a lungul unui ciclu solar, soarele va trece de la o perioadă calmă la una intensă şi activă. În timpul vârfului de activitate, numit maxim solar, polii magnetici ai soarelui se inversează. Apoi, soarele se va linişti din nou în timpul unui minim solar.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Rezultate parţiale 90% din secţiile de votare: Călin Georgescu continuă să fie pe primul loc. Bătălie pentru locul doi între Ciolacu şi Lasconi
-
Primele declaraţii ale candidaţilor după exit-poll-uri. Ciolacu: Rezultatul ne confirmă că am făcut ceea ce trebuie pentru ţară / George Simion anunţă victoria deşi exit-poll-urile îl dau pe 4 / Lasconi: Speranţa este vie în România
-
Cine este Călin Georgescu, surpriza de la alegerile prezidenţiale 2024, turul I
Iniţial, vârful de activitate era prevăzut să înceapă în iulie 2025. Acum, experţii cred că vârful ciclic este mai probabil să aibă loc la mijlocul sau la sfârşitul anului 2024, potrivit CNN. Iar maximul solar ar putea dura până în 2026.
Erupţiile solare de clasa X sunt cea mai periculoasă categorie de activitate a erupţiilor solare şi sunt, în esenţă, „explozii pe suprafaţa soarelui, cu o durată de la minute la ore”, potrivit NASA.
Mai sunt ejecţiile de masă coronale, care odată ce lovesc câmpul magnetic al Pământului, sunt generate furtuni geomagnetice.
Furtunile geomagnetice de clasa G5 sunt cele mai puternice evenimente geomagnetice observate vreodată. Aceste furtuni au potenţialul de a perturba toate formele de comunicare fără fir, inclusiv GPS, reţelele mobile şi comunicaţiile prin satelit, dar şi reţelele electrice, de asemena, pot prăji transformatoarele.
Maximul solar, mai devreme decât era preconizat
Ciclul solar actual, cunoscut sub numele de Ciclul Solar 25, a fost plin de activitate, mai mult decât se aştepta.
Oamenii de ştiinţă de la Centrul Naţional pentru Prognoze Meteorologice Spaţiale al Administraţiei Naţionale Oceanice şi Atmosferice(NOAA) din Boulder, Colorado, au urmărit deja mai multe pete solare decât cele numărate la vârful ciclului anterior.
NOAA prezintă zilnic rapoarte despre vremea spaţială.
„Niciun ciclu solar nu este la fel”, a spus Mark Miesch, cercetător ştiinţific la Centrul pentru Prognoze Meteorologice Spaţiale.
„Acest maxim solar este echivalentul meteorologic al sezonului uraganelor. Este atunci când vedem cele mai mari furtuni. Dar spre deosebire de sezonul uraganelor, care durează câteva luni, maximul solar durează câţiva ani” .
Activitatea crescută a inclus şi erupţii solare puternice şi ejecţii de masă coronale, sau nori mari de gaz ionizat numit plasmă şi câmpuri magnetice care erup din atmosfera exterioară a soarelui.
Furtunile solare generate de soare pot afecta reţelele electrice, GPS-ul, internetul şi sistemul de transport aviatic, precum şi sateliţii din orbita joasă a Pământului.
Aceste evenimente provoacă şi întreruperi radio şi chiar prezintă riscuri pentru misiunile spaţiale cu echipaj uman. Un exemplu cunoscut s-a întâmplat când o serie de ejecţii de masă coronale au erupt de pe soare pe 29 ianuarie 2022, determinând atmosfera exterioară a Pământului să se încălzească şi să se extindă. Această extindere a făcut ca 38 dintre cei 49 de sateliţi Starlink lansaţi de SpaceX să ardă.
Pot fi furtunile solare prevestite?
Noile predicţii pentru maximul solar au fost conduse de Scott McIntosh, director adjunct al Centrului Naţional pentru Cercetarea Atmosferei, şi Robert Leamon, un cercetător asociat la Institutul de Heliofizică Planetară Goddard, împreună cu colaboratorii lor. Institutul este un parteneriat al Universităţii Maryland, Baltimore County, Universităţii Maryland, College Park şi American University cu NASA.
În loc să urmărească petele solare, cercetătorii s-au concentrat pe ceea ce numesc „terminatorul”, punctul când activitatea dintr-un ciclu solar dispare de la suprafaţa soarelui, urmat de o creştere bruscă a activităţii solare în noul ciclu.
Petele solare sunt considerate o piatră de temelie a predicţiei ciclului solar, dar Leamon a spus că el şi colegii săi cred că urmărirea activităţii magnetice care duce la petele solare ar putea oferi predicţii mai precise.
Deşi durează aproximativ patru ani să se treacă de la minimul solar la maximul solar, nu există o dată estimativă pentru maxim, deoarece soarele este atât de variabil, a spus Miesch.
Uneori apar două vârfuri în timpul unor cicluri solare când emisferele nordică şi sudică ale soarelui sunt decalate, a spus Young. Acest lucru se poate întâmpla atunci când numărul petelor solare dintr-o emisferă atinge un vârf diferit faţă de cealaltă emisferă, provocând un maxim prelungit.
Maximul solar poate dura aproximativ doi ani înainte ca lucrurile să se liniştească, ceea ce înseamnă că şansa de furtuni solare poate rămâne ridicată mai mult timp decât vârful real, a spus Miesch.
Vom vedea mai multe aurore boreale
Un efect secundar mai pozitiv al creşterii activităţii solare este însă aurora care dansează în jurul polilor Pământului, cunoscută sub numele de luminile nordice sau aurora boreală şi luminile sudice sau aurora australă.
Când particulele energizate de la ejecţiile de masă coronale ajung la câmpul magnetic al Pământului, ele interacţionează cu gazele din atmosferă pentru a crea lumină colorată diferit pe cer.
În funcţie de zonă, aurora nu poate fi întotdeauna vizibilă deasupra capului, dar poate provoca şi o afişare colorată la orizont, a spus Young.
Pentru cei interesaţi să vadă aurora mai intense în viitor, ar putea efectua o călătorie în Alaska, Canada, Islanda, Norvegia, Scandinavia sau peninsula superioară a Michiganului, a spus Young.
„Văzând aurora, este una dintre cele mai uimitoare lucruri pe care le-am experimentat vreodată”, a spus el.
În timpul maximului solar, pot fi văzute aurore boreale din Franţa, Marea Britanie, chiar şi din statele sudice din SUA.
Urmărind furtunile solare
Deşi cel mai probabil moment pentru ca furtunile solare să apară este în timpul maximului, ele se pot întâmpla în orice moment al ciclului, a spus Miesch.
Echipele de la Centrul de Predicţie a Vremii Spaţiale folosesc date de la observatoare terestre şi spaţiale, hărţi magnetice ale suprafeţei solare şi observaţii ultraviolete ale atmosferei exterioare a soarelui pentru a determina când soarele este cel mai probabil să emită erupţii solare, ejecţii de masă coronale şi alte fenomene spaţiale care ar putea afecta Pământul.
Centrul oferă prognoze, observaţii, avertizări şi alerte cât mai curând posibil celor afectaţi de vremea spaţială, variind de la ore la săptămâni înainte, a spus Bill Murtagh, coordonatorul programului centru.
Erupţiile solare pot afecta comunicaţiile şi GPS-ul aproape imediat, deoarece perturbă ionosfera Pământului sau o parte a atmosferei superioare.
Particulele energetice eliberate de soare pot perturba, de asemenea, electronica de pe navele spaţiale şi pot afecta astronauţii fără o protecţie adecvată în termen de 20 de minute până la câteva ore.
Materialul trimis cu viteză departe de soare în timpul ejecţiilor de masă coronale poate ajunge la Pământ între 30 şi 72 de ore după aceea, provocând furtuni geomagnetice care afectează sateliţii şi creează curenţi electrici în atmosfera superioară care călătoresc prin sol şi pot avea un impact asupra reţelelor electrice.
Regiunile imediat la est de Munţii Apalaşi, în Midwestul Superior şi în Pacificul de Nord-Vest sunt mai susceptibile la perturbarea reţelei electrice, deoarece solul conduce curentul diferit în acele zone în funcţie de compoziţia sa, conform cercetărilor din cadrul US Geological Survey.
Furtunile afectează şi modelele de zbor ale liniilor aeriene comerciale, care sunt instruite să se îndepărteze de polii Pământului în timpul furtunilor geomagnetice din cauza pierderii comunicaţiilor sau a capacităţilor de navigaţie.
Prezicerea momentului în care următoarea furtună solară mare va avea un impact asupra Pământului este dificilă. Au avut loc furtuni extreme înainte, cum ar fi una care a scos din funcţiune reţeaua electrică din Quebec în 1989 şi Evenimentul Carrington din 1859.
Acesta din urmă rămâne cea mai intensă furtună geomagnetică înregistrată vreodată, provocând scântei şi incendii la staţiile telegrafice.
Dacă un astfel de eveniment s-ar întâmpla astăzi, ar putea provoca daune de trilioane de dolari şi ar putea să ne lase fără reţele electrice pentru o perioadă semnificativă de timp.
„Nu ştim când se va produce următoarea furtună solară majoră”, a spus Murtagh. „S-ar putea întâmpla peste câteva săptămâni sau peste 50 de ani.”
Descoperirea secretelor rămase ale soarelui prin misiuni precum Sonda Solară Parker a NASA şi Orbitatorul Solar al Agenţiei Spaţiale Europene ar putea îmbunătăţi predicţiile. Şi oamenii de ştiinţă vor avea ocazia să studieze soarele în timpul eclipsei totale din 8 aprilie 2024.
Soarele şi misterele sale au fascinat omenirea de milenii. Soarele ancorează sistemul nostru solar şi oferă căldura şi lumina de care viaţa are nevoie pentru a supravieţui, dar rămân multe întrebări despre interiorul său, ce anume conduce activitatea sa magnetică.
„Pe de o parte, ne afectează viaţa de zi cu zi”, a spus Miesch. „Ne-am organizat societăţile în jurul anotimpurilor soarelui de la început. Dar, în acelaşi timp, este o fereastră către cosmos”.
Este aproape ,,Apocalipsa Internetului"? Ce spune un reporter de la Washington Post
Kelsey Ables, un reporter de la Washington Post, şi-a imaginat un scenariu de groază când o furtună solară de amploarea celei din 1859 ar putea lovi Pământul.
,,Câmpurile magnetice dezlănţuite de o superfurtună solară străbat magnetosfera Pământului, trimiţând curenţi crescând prin infrastructura umană. Aurora boreale umplu în mod neobişnuit cerul sudic cu albastru şi verde strălucitor. Ridicăm privirea de pe telefoanele şi computerele noastre pentru a ne uita spre cer, iar internetul aşa cum îl cunoaştem, se stinge.
Din punct de vedere fizic, majoritatea dintre noi suntem bine. Dar, în câteva ore, ne întoarcem la epoca analogică, unde singurul lucru care mai ciripeşte nu este Twitterul, ci pasărea de pe creangă".
„Apocalipsa internetului” este un fenomen mediatic care a stârnit panică şi imaginaţia pe reţelele de socializare, provocând răspândirea rapidă a dezinformării despre avertismente inexistente ale NASA şi speculaţii, răspândite de fanaticii Apocalipsei şi utilizatorii de Reddit, crede reporterul.
Este de la sine înţeles că mulţi dintre noi abia suportăm o plimbare de 30 de secunde cu liftul fără WiFi, mai scrie reporterul.
Dar, lăsând la o parte drama, aceste preocupări nu sunt în întregime ficţiune. Într-adevăr, o întrerupere pe scară largă a internetului ar putea fi provocată de o furtună solară puternică.
Când a lovit o furtună solară cunoscută sub numele de Evenimentul Carrington în 1859, liniile telegrafice au căzut, operatorii au fost electrocutaţi chiar şi aurora boreală a putut fi admirată chiar din Jamaica.
O furtună solară din 1989 a făcut ca reţeaua electrică din Quebec să pice pentru ore întregi. Şi în 2012, o furtună tocmai a ratat Pământul .
Pe măsură ce soarele, care are cicluri de aproximativ 11 ani, intră într-o perioadă deosebit de activă cunoscută sub numele de „maximum solar” în 2025, unii sunt îngrijoraţi că lumea noastră interconectată nu este pregătită.
Pe de altă parte, reporterul de la Washington Post mai scrie că cu cât ştim mai multe despre Soare, cum atât vom putea prevesti vremea spaţială.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: REZULTATE PARȚIALE. Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Călin Georgescu intră în turul 2
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe