CNN – Statele Unite se tem de sabotajul rusesc asupra cablurilor submarine critice

SUA au detectat o creştere a activităţii militare ruseşti în jurul cablurilor submarine cheie şi crede că Rusia ar putea fi acum mai susceptibilă de potenţiale operaţiuni de sabotaj menite să dezactiveze o piesă critică a infrastructurii de comunicaţii a lumii, au declarat doi oficiali pentru CNN.

Urmărește
1077 afișări
Imaginea articolului CNN – Statele Unite se tem de sabotajul rusesc asupra cablurilor submarine critice

CNN – Statele Unite se tem de sabotajul rusesc asupra cablurilor submarine critice

Rusia a pus din ce în ce mai mult accent pe construirea unei unităţi militare dedicate, care desfăşoară o flotă formidabilă de nave de suprafaţă, submarine şi drone navale, potrivit unuia dintre oficiali. Unitatea, „Direcţia Principală a Statului Major General pentru Cercetarea Mărilor Adânci”, este cunoscută prin acronimul său rusesc GUGI.

„Suntem îngrijoraţi de intensificarea activităţii navale ruse la nivel mondial şi de faptul că s-ar putea schimba decizia Rusiei pentru a deteriora infrastructura critică submarină a SUA şi a aliaţilor”, a declarat un oficial american pentru CNN.

„Rusia continuă să dezvolte capacităţi navale pentru sabotaj submarin, în principal prin intermediul GUGI, o unitate bine păzită care operează nave de suprafaţă, submarine şi drone navale”.

SUA urmăreşte în mod regulat navele ruseşti care patrulează în apropierea infrastructurii maritime critice şi a cablurilor submarine, adesea departe de ţărmurile ruseşti, a declarat oficialul. Îngrijorarea SUA cu privire la operaţiunile submarine ale unităţii ruse secrete nu a fost raportată anterior.

Cablurile submarine formează o coloană vertebrală esenţială a traficului de internet şi telecomunicaţii din întreaga lume. Cea mai mare parte a comunicaţiilor şi a traficului de internet circulă printr-o reţea vastă de cabluri de fibră optică de mare viteză instalate de-a lungul fundului oceanului. Un atac coordonat ar putea perturba semnificativ comunicaţiile private, guvernamentale şi militare de-a lungul acestor cabluri, precum şi industriile care se bazează pe astfel de comunicaţii, inclusiv pieţele financiare şi furnizorii de energie.

Cablurile submarine transportă, de asemenea, cantităţi mari de energie electrică între mai multe ţări europene.

SUA şi aliaţii săi monitorizează îndeaproape activitatea navală rusă deasupra principalelor cabluri submarine din întreaga lume. Comandanţii aflaţi la bordul unei nave de patrulare NATO în aprilie 2023 au declarat pentru CNN că au observat o creştere a acestei activităţi deasupra cablurilor submarine din Marea Baltică în ultimii ani.

Mările din jurul Europei de Nord sunt un focar al unei astfel de supravegheri şi activităţi militare ruseşti. Anul trecut, o anchetă comună a televiziunilor publice din Suedia, Danemarca, Norvegia şi Finlanda a constatat că Rusia are o flotă de nave spion suspecte care operează în apele din nordul Europei pentru sabotarea potenţială atât a cablurilor submarine, cât şi a parcurilor eoliene.

Folosind analiza datelor, comunicaţii radio interceptate şi surse de informaţii, radiodifuzorii au urmărit pe parcursul mai multor ani aproximativ cincizeci de nave care operează în zonă, folosind supravegherea subacvatică pentru a cartografia locurile pentru potenţiale atacuri.

Forţele taiwaneze şi americane au observat o activitate similară din partea marinei chineze în apele din jurul Taiwanului.

Activitatea de ameninţare a Rusiei nu a fost întreruptă de războiul său în curs împotriva Ucrainei. Conducerea rusă pune mare preţ pe GUGI, a declarat un oficial american pentru CNN, continuând să finanţeze unitatea chiar şi în timp ce poartă război în Ucraina.

Un oficial american a declarat pentru CNN că SUA ar considera orice astfel de sabotare a infrastructurii submarine drept o escaladare semnificativă a agresiunii ruse în afara Ucrainei.

„Orice activităţi care au deteriorat infrastructura fundului mării, inclusiv cablurile submarine, în special în perioadele de tensiuni sporite, riscă neînţelegeri şi percepţii greşite care ar putea duce la o escaladare neintenţionată”, a declarat oficialul american pentru CNN.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici