- Home
- Externe
- BUCUREŞTI, (06.09.2024, 16:31)
- Rafael Hekman
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CNN – Statele Unite se tem de sabotajul rusesc asupra cablurilor submarine critice
SUA au detectat o creştere a activităţii militare ruseşti în jurul cablurilor submarine cheie şi crede că Rusia ar putea fi acum mai susceptibilă de potenţiale operaţiuni de sabotaj menite să dezactiveze o piesă critică a infrastructurii de comunicaţii a lumii, au declarat doi oficiali pentru CNN.
Urmărește
1084 afișări
CNN – Statele Unite se tem de sabotajul rusesc asupra cablurilor submarine critice
Rusia a pus din ce în ce mai mult accent pe construirea unei unităţi militare dedicate, care desfăşoară o flotă formidabilă de nave de suprafaţă, submarine şi drone navale, potrivit unuia dintre oficiali. Unitatea, „Direcţia Principală a Statului Major General pentru Cercetarea Mărilor Adânci”, este cunoscută prin acronimul său rusesc GUGI.
„Suntem îngrijoraţi de intensificarea activităţii navale ruse la nivel mondial şi de faptul că s-ar putea schimba decizia Rusiei pentru a deteriora infrastructura critică submarină a SUA şi a aliaţilor”, a declarat un oficial american pentru CNN.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Elon Musk pune CCR la zid: „Cum poate un judecător să anuleze alegerile și să nu fie dictator?”
-
Parchetul de pe lângă ÎCCJ s-a sesizat din oficiu în urma scandalului din Parlament
-
Atacul din Germania. Ce ştim până acum despre atacul de la piaţa de Crăciun din Germania. Detalii despre atacator
-
Războiul din Ucraina. Dronele ucrainene lovesc adânc în inima Rusia. Trupele Moscovei avansează în regiunea Doneţk
„Rusia continuă să dezvolte capacităţi navale pentru sabotaj submarin, în principal prin intermediul GUGI, o unitate bine păzită care operează nave de suprafaţă, submarine şi drone navale”.
SUA urmăreşte în mod regulat navele ruseşti care patrulează în apropierea infrastructurii maritime critice şi a cablurilor submarine, adesea departe de ţărmurile ruseşti, a declarat oficialul. Îngrijorarea SUA cu privire la operaţiunile submarine ale unităţii ruse secrete nu a fost raportată anterior.
Cablurile submarine formează o coloană vertebrală esenţială a traficului de internet şi telecomunicaţii din întreaga lume. Cea mai mare parte a comunicaţiilor şi a traficului de internet circulă printr-o reţea vastă de cabluri de fibră optică de mare viteză instalate de-a lungul fundului oceanului. Un atac coordonat ar putea perturba semnificativ comunicaţiile private, guvernamentale şi militare de-a lungul acestor cabluri, precum şi industriile care se bazează pe astfel de comunicaţii, inclusiv pieţele financiare şi furnizorii de energie.
Cablurile submarine transportă, de asemenea, cantităţi mari de energie electrică între mai multe ţări europene.
SUA şi aliaţii săi monitorizează îndeaproape activitatea navală rusă deasupra principalelor cabluri submarine din întreaga lume. Comandanţii aflaţi la bordul unei nave de patrulare NATO în aprilie 2023 au declarat pentru CNN că au observat o creştere a acestei activităţi deasupra cablurilor submarine din Marea Baltică în ultimii ani.
Mările din jurul Europei de Nord sunt un focar al unei astfel de supravegheri şi activităţi militare ruseşti. Anul trecut, o anchetă comună a televiziunilor publice din Suedia, Danemarca, Norvegia şi Finlanda a constatat că Rusia are o flotă de nave spion suspecte care operează în apele din nordul Europei pentru sabotarea potenţială atât a cablurilor submarine, cât şi a parcurilor eoliene.
Folosind analiza datelor, comunicaţii radio interceptate şi surse de informaţii, radiodifuzorii au urmărit pe parcursul mai multor ani aproximativ cincizeci de nave care operează în zonă, folosind supravegherea subacvatică pentru a cartografia locurile pentru potenţiale atacuri.
Forţele taiwaneze şi americane au observat o activitate similară din partea marinei chineze în apele din jurul Taiwanului.
Activitatea de ameninţare a Rusiei nu a fost întreruptă de războiul său în curs împotriva Ucrainei. Conducerea rusă pune mare preţ pe GUGI, a declarat un oficial american pentru CNN, continuând să finanţeze unitatea chiar şi în timp ce poartă război în Ucraina.
Un oficial american a declarat pentru CNN că SUA ar considera orice astfel de sabotare a infrastructurii submarine drept o escaladare semnificativă a agresiunii ruse în afara Ucrainei.
„Orice activităţi care au deteriorat infrastructura fundului mării, inclusiv cablurile submarine, în special în perioadele de tensiuni sporite, riscă neînţelegeri şi percepţii greşite care ar putea duce la o escaladare neintenţionată”, a declarat oficialul american pentru CNN.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Un incendiu puternic a izbucnit în Sectorul 1 din București. Oamenii au primit mesaje RO-Alert din cauza degajărilor mari de fum
Citește pe www.zf.ro: Fabrica de milionari: Revolut a creat averi pe bandă după ce angajaţii şi primii investitori ai fintech-ului au vândut acţiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari de la începutul lunii august
Citește pe www.zf.ro: Cum poate Bucureştiul să decoleze în topul capitalelor europene. Adevărul din spatele cifrelor, care ar putea răsturna situaţia
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Vă mai amintiți de Ligia Hoka de la Frumusețe pe muchie de cuțit? I se spunea că seamănă cu Sharon Stone, după transformare, iar acum…
CANCAN.RO
Care sunt cele mai SĂNĂTOASE alimente de pe masa de Crăciun. Specialist în nutriție: „PIFTIA și șoriciul nu au multe calorii”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe