CNN subliniază lipsa controalelor de securitate zilnice pentru angajaţi, pe aeroporturile din SUA

Cei mai mulţi angajaţi aeroportuari cu acces direct pe piste şi la aeronave nu trec prin niciun control de securitate zilnic în SUA şi doar două dintre aeroporturile mari din ţară dispun de sisteme care le cer tuturor angajaţilor cu acces securizat să treacă prin detectoare de metal, relatează CNN.

Urmărește
129 afișări
Imaginea articolului CNN subliniază lipsa controalelor de securitate zilnice pentru angajaţi, pe aeroporturile din SUA

CNN subliniază lipsa controalelor de securitate zilnice pentru angajaţi, pe aeroporturile din SUA (Imagine: Shutterstock)

"Una dintre cele mai mari vulnerabiltăţi pentru acest aeroport şi probabil pentru orice alt mare aeroport ca MIA (Aeroportul Internaţional din Miami) este ameninţarea din interior", a declarat Lauren Stover, directorul pentru securitate al aeroportului.

Miami are patru punct de control pentru angajaţi, cinci porţi de acces pentru vehiculele conduse de muncitorii din aeroport, verificări aleatorii ale trecutului angajaţilor şi cursuri obligatorii de conştientizare a securităţii pentru angajaţi, printre numeroase alte măsuri de securitate.

Dar chiar şi acest protocol strict din Miami poate fi vulnerabil, explică Stover. "Nu este 100 la sută sigur, iar noi ştim că persoanele care intenţionează să exploateze vulnerabilităţile le pot găsi", a afirmat ea.

Anul trecut, aeroportul a confiscat legitimaţiile a 209 angajaţi pentru încălcarea normelor de securitate, în timp ce aeroportul are 34.000 de angajaţi cu legitimaţii, dintre care 33.150 cu posibilitatea de a intra în zone cu acces restricţionat.

Celălalt mare aeroport care controlează strict angajaţii este Orlando, din Florida, potrivit unei investigaţii realizate de CNN.

Dar în Statele Unite nu există o lege federală care să ceară ca hamalii, mecanicii şi echipele de salubrizare sau alţi angajaţi cu acces în aeroport şi în zone sensibile să fie verificaţi aşa cum sunt pasagerii. De obicei, ei sunt verificaţi din punct de vedere al cazierului judiciar şi pot fi controlaţi aleatoriu în timp ce se află la muncă. În schimb, cei care lucrează la porţile de îmbarcare, precum şi angajaţii restaurantelor trec prin puncte de control ale TSA (Autoritatea pentru Siguranţa Transporturilor).

CNN a contactat 20 de aeroporturi mari din Statele Unite pentru a le întreba despre protocoalele de securitate pentru angajaţi. Un purtător de cuvânt al aeroportului internaţional Tacoma din Seattle au declarat că angajaţii cu acces în zone restricţionate nu trebuie să treacă prin detectoare de metal dar poartă insigne verificate de scannere biometrice. Reprezentanţii altor aeroporturi, precum cel din Los Angeles, Minneapolis-Saint Paul şi McCarran din Las Vegas, au declarat că unii angajaţi din zonele cu acces restricţionat trebuie să treacă prin detectoarele de metal, în timp ce alţii nu.

Opt aeroporturi nu au răspuns solicitării CNN.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici