CNN: Variola maimuţei nu este o boală cu transmitere sexuală

Cauza principală a focarului de variolă în curs de desfăşurare este contactul sexual, ceea ce a provocat o dezbatere cu privire la posibilitatea de a cataloga variola maimuţei ca pe o boală cu transmitere sexuală

Urmărește
1655 afișări
Imaginea articolului CNN: Variola maimuţei nu este o boală cu transmitere sexuală

Hepta

„Multe boli infecţioase  au mecanisme multiple de transmitere”, a spus dr. Amesh Adalja, un cercetător senior la Centrul Johns Hopkins. Variola maimuţei se poate răspândi sexual, a remarcat el, dar se răspândeşte în mod clar şi prin contact  non-sexual.

"Nu cred că avem suficiente informaţii în acest moment pentru a o clasifica complet. Cred că există câteva sugestii, dar trebuie efectuate mai multe studii", a spus Adalja.

„Există şi alte infecţii – de exemplu, sifilisul  care se răspândesc prin alte căi, altele decât transmiterea sexuală”, a spus el. „Virusul Zika este o boală transmisă de ţânţari, dar se poate răspândi şi pe cale sexuală”.

 
Unii experţi susţin că etichetarea variolei maimuţelor drept BTS ( boală cu transmitere sexuală) ar putea fi nu numai înşelătoare, ci şi potenţial dăunătoare pentru sănătatea publică.

„Un aspect negativ în ceea ce priveşte sugerarea că variola maimuţelor este o BTS este că persoanele care nu fac sex se gândesc imediat: „OK, nu o să  ne mai întâlnim”, a spus dr. Saju Mathew, medic din Atlanta. 

„Mulţi oameni vor crede este că este ca herpesul,  gonoreea sau chlamydia, adică te poţi infecta numai dacă faci sex. Nu este adevărat. De aceea, este periculos să sugerezi că se transmite exclusiv prin sex. Aceasta este dezinformare”, a spus el.

„Se transmite prin sex în majoritatea cazurilor, dar nu se transmite exclusiv prin contact intim. O poţi obţine şi prin contact non-sexual”.

Conforn UNICEF, Variola maimuţei se transmite prin contact direct prelungit cu o persoană care este infectată cu acest virus sau printr-un contact prelungit cu obiecte contaminate ale acesteia.

Virusul poate pătrunde în organism prin pielea lezată, tractul respirator, ochi, nas sau gură, dar şi prin contact direct cu fluide corporale. De asemenea, variola maimuţei se poate transmite între oameni şi prin picături din tuse sau strănut, însă doar în cazul unui contact prelungit şi de la o distanţă redusă. Studiile au mai demonstrat că este posibilă şi transmiterea prin placentă de la mamă la făt.

Virusul se răspândeşte prin contacte sexuale din cadrul comunităţilor de homosexuali şi bisexuali, dar s-a observat răspândirea, deşi limitată, şi în cadrul cuplurilor heterosexuale. Dacă ne uităm la modul în care s-a desfăşurat răspunsul la SIDA, a fost nevoie de aproape un deceniu pentru ca comunitatea heterosexuală să acorde atenţie şi să realizeze că HIV nu este o boală homosexuală”, a scris a scris Jason Farley de la Şcoala de Asistenţă a Universităţii Johns Hopkins, într-un e-mail către CNN.  

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici