Coaliţia de stânga din Franţa cere dreptul de a forma un guvern după rezultatele alegerilor parlamentare

Coaliţia de stânga, Noul Front Popular, care a obţinut cele mai multe locuri în Adunarea Naţională a Franţei în urma rezultatelor surprinzătoare, a cerut marţi dreptul imediat de a forma un guvern, chiar dacă nicio grupare nu a obţinut majoritatea parlamentară confortabilă.

Urmărește
496 afișări
Imaginea articolului Coaliţia de stânga din Franţa cere dreptul de a forma un guvern după rezultatele alegerilor parlamentare

Coaliţia de stânga din Franţa cere dreptul de a forma un guvern după rezultatele alegerilor parlamentare

Rezultatele din turul doi al alegerilor parlamentare din Franţa au fost neaşteptate şi au crescut riscul de paralizie pentru a doua cea mai mare economie a Uniunii Europene, notează AP.

În acest moment, Legislativul francez este fragmentat şi este împărţit între coaliţia de stânga Noul Front Popular, aliaţii de centru ai preşedintelui Emmanuel Macron şi Rassemblement National (RN) de extremă dreapta.

Cele trei partide principale ale coaliţiei de stânga – extrema dreaptă La France Insoumise, socialiştii şi Verzii - au început negocierile pentru a găsi un candidat pentru funcţia de prim-ministru. Într-o declaraţie, coaliţia i-a cerut lui Macron „să se întoarcă imediat către Noul Front Popular" şi să îi permită să formeze un guvern.

Cu toate acestea, pentru a păstra „stabilitatea ţării”, preşedintele francez Emmanuel Macron nu a acceptat demisia premierului Gabriel Attal şi i-a cerut să rămână în continuare în funcţie.

Noul Front Popular "este principala forţă republicană din această ţară şi, prin urmare, este responsabilitatea sa să formeze un guvern ... pentru a pune în aplicare politicile publice aşteptate de poporul francez", a declarat deputatul Verzilor Cyrielle Chatelain.

„Dacă preşedintele continuă să ignore rezultatele, aceasta va echivala cu trădarea constituţiei noastre şi cu o lovitură de stat împotriva democraţiei, căreia ne vom opune cu fermitate", se arată în declaraţia semnată de Noul Front Popular.

Franţa se confruntă cu o situaţie politică incertă, după ce primul tur al alegerilor parlamentare a fost câştigat de extrema dreaptă, iar în cel de-al doilea scrutin, Noul Front Popular a ieşit pe primul loc, lăsând alianţa centristă a lui Macron în spate.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici