Acest raport, redactat la cererea unui judecător din Washington şi publicat marţi, a fost realizat de un grup de experţi independenţi compus din psihiatri care au cercetat trecutul lui Bruce Ivins, cercetător din administraţia americană, pentru a evalua „motivele sale şi eventualele legături între sănătatea sa mintală şi crimele comise”.
Ancheta îl descrie pe Bruce Ivin drept un bărbat afectat de o copilărie dificilă şi de relaţii haotice cu ceilalţi. „Mama sa îl lovea şi îl maltrata pe soţul ei (…) şi s-ar părea că l-ar fi agresat pe Ivins când era copil, în timp ce tatăl său îl umilea în public”, scriu autorii raportului.
Ancheta poliţiei federale americane (FBI) a conchis că Bruce Ivins este singurul responsabil de trimiterea scrisorilor otrăvite cu antrax, imediat după atentatele din 11 septembrie.
Ivins s-a sinucis cu puţin timp înainte ca justiţia să îşi prezinte concluziile. Ancheta a fost criticată, afirmându-se că ea se bazează în principal pe dovezi indirecte.
Raportul grupului de experţi acreditează teza FBI, afirmând că Bruce Ivins era „ghidat de o nevoie disperată de valorizare personală” şi de „o dorinţă de răzbunare” pe societate.
Trimiterea de scrisori cu antrax constituia astfel pentru Bruce Ivins un mijloc de a-şi promova propria activitate, susţin experţii. „Lansând atacurile, dr. Ivins a arătat că antraxul era o ameninţare şi că tratamentul la a cărui concepere contribuise era necesar pentru protejarea populaţiei”.
Raportul subliniază şi că o serie de nereguli i-au permis lui Bruce Ivins să fie angajat într-un laborator militar, unde avea acces la antrax, în pofida prezenţei unor numeroase semnale privind tulburările sale de comportament.