Coaliţia lui Berlusconi obţine victoria în şase regiuni, la alegerile regionale

Coaliţia de dreapta a lui Silvio Berlusconi a reuşit să obţină victoria în mai multe teritorii controlate de stânga, în special la Roma şi Torino, datorită aliatului său Liga Nordului, la alegerile regionale de duminică şi luni din Italia.

19 afișări
Imaginea articolului Coaliţia lui Berlusconi obţine victoria în şase regiuni, la alegerile regionale

Coaliţia lui Berlusconi obţine victoria în şase regiuni, la alegerile regionale (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Formaţiunile de centru-dreapta şi-au adjudecat şase regiuni, dintre care patru controlate anterior de opoziţia de stânga, între care Piemont şi Lazio, din jurul capitalei, potrivit estimărilor difuzate de posturile de televiziune în baza rezultatelor parţiale.

Stânga, care controla 11 din 13 regiuni (dintr-un total de 20 în Italia), îşi păstrează şapte din fiefurile sale precum Emilia-Romagna şi Toscana, dar şi Puglia condusă de Nikki Vendola.

Tabăra lui Berlusconi a câştigat în timp ce cu o zi înaintea scrutinului miza cel mult pe câştigarea scrutinului în două regiuni - Calabria şi Campania.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Paolo Bonaiuti, a calificat drept "un succes" aceste performanţe obţinute în alegerile "de «la jumătatea mandatului» care, de obicei, sunt o ocazie pentru a da un avertisment Guvernului în exerciţiu". El a afirmat pentru postul de televiziune Sky TG24 că "italienii au decis, din contră, să-l recompenseze într-un moment de criză".

Rata de participare a fost foarte scăzută ţinând cont de prezenţa obişnuită la urne în Italia - 64,2 la sută, în scădere cu opt punte comparativ cu 2005, fiind cel mai slab rezultat din ultimii 15 ani pentru acest tip de scrutin.

Acest lucru denotă că "clasa politică nu oferă soluţii pentru problemele economice provocate de criză", a afirmat Paolo Gentiloni din cadrul Partidului Democrat (stânga).

În Bocchigliero, o localitate din Calabria, numai 2,85 la sută din alegători au votat pentru a protesta faţă de "un stat care i-a abandonat". O altă dovadă a nemulţumirii este că lista actorului de comedie Beppe Grillo a obţinut circa 7 la sută din voturi în regiunea Emilia-Romagna, controlată tradiţional de stânga.

Potrivit estimărilor, coaliţia lui Silvio Berlusconi a beneficiat de un sprijin considerabil din partea formaţiunii Liga Nordului: în Veneţia, candidatul său Luca Zaia a câştigat cu uşurinţă şi în Piemont, regiune industrială unde îşi are sediul contructorul de automobile Fiat, Roberto Cota a înlăturat-o la limită pe preşedintele în exerciţiu de stânga, Mercedes Bresso.

Făcând comentarii pe marginea avansului partidului său din aceste două regiuni, liderul Ligii Nordului, Umberto Bossi, a declarat că "stânga a fost făcută KO, a pierdut toate voturile pe care le avea. În nord, muncitorii nu mai votează cu stânga".

Liga Nordului îşi va revendica victoriile din Piemont şi Veneţia, cerându-i probabil lui Berlusconi un minister în plus şi primăria din Milano, potrivit politologului Marc Lazar.

În regiunea Romei, sindicalista de dreapta, Renata Polverini, a câştigat duelul cu fostul comisar european de stânga, Emma Bonino, o victorie sărbătorită pe străzile capitalei prin organizarea unui miting în Piazza del Popolo.

În urmă cu trei luni, mizând pe o recâştigare a popularităţii după agresarea lui Silvio Berlusconi de către un bărbat cu probleme psihice la Milano, majoritatea aflată la putere anticipa obţinerea unei victorii în nouă din cele 13 regiuni.

Dar PdL (Poporul Libertăţii), condus de Berlusconi, a fost nevoit să-şi revizuiască ambiţiile în urma scandalurilor de corupţie în care erau implicaţi reprezentanţii săi şi a unei "încurcături" în depunerea listelor sale în Milano şi Roma.

Potrivit ultimelor estimări, PdL a obţinut 26,7 la sută din sufragii şi aliatul său Liga Nordului 12,7 la sută, în vreme ce opoziţia, Partidul Democrat a acumulat 25,9 la sută din voturi, iar formaţiunea Italia Valorilor 6,9 la sută.

Partidul de centru UDC are 5,8 la sută din voturi, restul de voturi (22 la sută) fiind cumulate de formaţiuni mici, în special de stânga.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici