- Home
- Externe
- (22.02.2023, 01:33)
- Alexandru Stan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cobasna, locul unde se află cel mai mare depozit de muniţie din Europa. Putin şi Zelenski se vor bate pentru Transnistria?
- Depozitul de muniţie Cobasna este cel mai mare din Europa.
- Conţine până la 20.000 de tone de arme şi muniţie din epoca sovietică ce au aparţinut Uniunii Sovietice, Cehoslovaciei şi Germaniei de Est.
- În prezent, depozitul este păzit de aproximativ 1.500 de soldaţi ruşi.
- Încă de la începerea războiului Rusiei cu Ucraina, în Moldova a existat o teamă tot mai mare pentru depozitul de muniţii Cobasna, căci ar putea fi folosite într-un potenţial conflict militar.
Urmărește
11799 afișări
Sursa Foto - sila-rf.ru/ TVR
Depozitul este recunoscut din punct de vedere legal şi internaţional ca parte a Republicii Moldoova, dar se află amplasat în statul separatist nerecunoscut al Transnistriei.
Transnistria a refuzat accesul inspectorilor internaţionali, cu excepţia aşa-numitelor forţe militare de menţinere a păcii ale Rusiei aflate în regiunea încă de la sfârşitul războiului din Transnistria în 1992. transmite Deutsch Welle.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Rezultate parţiale 90% din secţiile de votare: Călin Georgescu continuă să fie pe primul loc. Bătălie pentru locul doi între Ciolacu şi Lasconi
-
Primele declaraţii ale candidaţilor după exit-poll-uri. Ciolacu: Rezultatul ne confirmă că am făcut ceea ce trebuie pentru ţară / George Simion anunţă victoria deşi exit-poll-urile îl dau pe 4 / Lasconi: Speranţa este vie în România
-
Cine este Călin Georgescu, surpriza de la alegerile prezidenţiale 2024, turul I
În prezent, accesul civililor la depozitul de muniţii este restricţionat şi doar autorităţile ruse şi transnistrene au informaţii detaliate cu privire la cantitatea şi situaţia armelor depozitate.
Moldova.org estimează că la Cobasna s-ar afla până la 20.000 de tone de arme din epoca sovietică (de la muniţie şi kalaşnikoave la tancuri T-34 şi T-55), iar depozitul ar fi păzit de aproximativ 1.500 de soldaţi ruşi.
În Moldova a existat o temere tot mai mare pentru depozitul de muniţii. căci ar putea fi folosite de Rusia într-un potenţial conflict militar. Preocuparea pentru posibila detonare intenţionată sau accidentală a muniţiei a crescut în urma exploziei de la Beirut, Liban, din 2020.
În plus, Academia de Ştiinţe a Moldovei a stabilit că o explozie totală a întregului arsenal, ce a depăşit data de expirare cu mult timp în urmă, ar fi echivalentă cu bombardamentele atomice de la Hiroshima şi Nagasaki.
Generalul Vitalie Marinuţa extima oentru TVR că explozia ar fi echivalentă cu o bombă atomică de 10 tone, l-a citat.
ABC News a publicat o ştire în care raporta că Rusia a efectuat atacuri sub steag fals pentru a extinde războiul din Ucraina în Moldova încă din aprilie 2022.
Ultimele mutări ale trupelor ucrainene la graniţa cu Moldova arată că Ucraina este preocupată de tensiunile provocate de agenţii Rusiei şi activiştii rusofili ce orchestrează o lovitură de stat împotriva conducerii democratice de la Chişinău, dar mai ales, este îngrijorată în privinţa depozitului de la Cobasna.
Dacă Rusia are acces la cel mai mare depozit de muniţie din Europa prin intermediul trupelor pro-ruse din Transnistria, chiar şi în ciuda vechimii armamentului sovietic, Putin ar căpăta avantaj militar împotriva Ucrainei dinspre sud-vest.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: REZULTATE PARȚIALE. Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Călin Georgescu intră în turul 2
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Războiul din Ucraina, ziua 364. Viktor Orban se opune sancţionării Rusiei / Putin, de Ziua Apărătorului Patriei în Rusia, a vorbit despre familia tradiţională, deşi este răspunzător pentru uciderea sau distrugerea multor familii ucrainene / Bombardamente intense la Bakhmut şi în alte 18 localităţi din estul Ucrainei / Zelensky intenţionează să participe la summitul NATO din iulie de la Vilnius
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe