Coliziune între un submarin nuclear britanic şi unul francez
Un submarin nuclear britanic şi unul francez au intrat în coliziune la începutul lunii, în Oceanul Atlantic, existând riscul de a se scufunda sau de a emite scurgeri radioactive, relatează The Sun, în ediţia electronică.
Submarinul francez Le Triomphant (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
HMS Vanguard, submarinul Marinei Regale britanice şi Le Triomphant, aparţinând Marinei franceze, sunt ambele cu propulsie nucleară şi transportau rachete nucleare. Cele două submarine aveau la bord împreună circa 250 de marinari.
"Consecinţele potenţiale sunt de neînchipuit. Este improbabil să fi avut loc o explozie nucleară (...). Dar o scurgere radioactivă era posibilă. Mai rău, puteam pierde echipajul şi focoasele. Ar fi fost un dezastru naţional", a declarat o sursă din cadrul Marinei britanice.
Coliziunea ar fi avut loc pe 3 sau 4 februarie, în Atlantic, în timp ce ambele submarine erau în misiuni separate, iar autorităţile au demarat o anchetă. Ministerul britanic al Apărării a insistat că nu au fost încălcate normele securităţii nucleare, precizând însă că nu comentează operaţiunile submarinelor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Bolojan: Bugetarii din Senat vor da concursuri
-
Antonescu: Sunt conectat puţin (cu partidele), adică atât cât trebuie
-
Bolojan insistă pentru restructurare: „Nu putem continua risipa banilor publici"
Potrivit The Sun, navele de război sunt echipate cu sonare, care localizează submarinele pe baza undelor sonore. Tehnologia modernă antisonar este însă atât de performantă încât este posibil ca nici unul dintre cele două submarine să nu-l fi detectat pe celălalt.
Dispozitivele nucleare nu au fost avariate în urma ciocnirii
Dispozitivele nucleare ale celor două submarine nu au fost avariate, relatează presa britanică.
Ministrul francez al Apărării a declarat la 6 frebruarie că submarinul nuclear Le Triomphant, care transporta rachete balistice, a fost avariat în momentul în care a lovit un obiect neidentificat.
Potrivit presei, submarinul britanic a fost remorcat la baza Faslane, din vestul Scoţiei, pentru a fi reparat.
Cele două submersibile sunt dotate cu dispozitive sonar, folosite pentru a detecta alte nave. Acestea aveau la bord aproximativ 250 de marinari în momentul în care au intrat în coliziune.
Ministrul britanic al Apărării a refuzat să comenteze operaţiunile efectuate de submarin, dar un purtător de cuvânt a menţionat: "Capacitatea de disuasiune a Marii Britanii nu a fost afectată şi nu a fost compromisă siguranţa nucleară".
Oficialii francezi nu au comentat ultimele informaţii apărute în presă.
Ministerul francez al Apărării a menţionat, la 6 februarie, că nu au fost persoane rănite şi că incidentul nu a constituit un pericol pentru securitate.
Le Triomphant, unul din cele patru submarine nucleare deţinute de Franţa, a lovit un obiect, probabil un container, în momentul scufundării şi s-a întors la baza Ile-Longue, din apropierea oraşului Brest, din nord-vestul Franţei.
"Sonarul situat în partea frontală a fost avariat", potrivit unui comunicat al marinei, care adaugă că incidentul "nu s-a soldat cu răniţi în rândul membrilor echipajului şi nu a periclitat, în nici un moment, securitatea nucleară".
Fiecare submarin are 150 de metri lungime, 13 metri în diametru şi poate transporta până la 48 de focoase nucleare instalate pe maxim 16 rachete.
BBC, care a relatat, de asemenea, despre coliziune, a precizat că ambele submarine erau "puternic înarmate".
HMS Vanguard, lansat în 1992, este unul din cele patru submarine nucleare deţinute de armata britanică în cadrul sistemului Trident.
Franţa şi Marea Britanie sunt două din cele cinci puteri nucleare declarate, alături de Statele Unite, China şi Rusia.
Franţa a menţinut din 1971 o forţă maritimă nucleară de disuasiune. Marea Britanie intenţionează să-şi reînnoiască sistemul Trident de submarine dotate cu rachete nucleare, costul acestei operaţiuni fiind estimat la 22 de miliarde de lire sterline.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO