- Home
- Externe
- PRIŞTINA, (26.02.2016, 14:16)
- Raluca Manga
Collaku: România şi alte ţări UE susţin mult Kosovo deşi nu recunosc independenţa din raţiuni naţionale
România şi alte ţări membre UE au oferit o mare susţinere Kosovo, în pofida faptului că nu recunosc independenţa din raţiuni de ordin naţional, a declarat, pentru MEDIAFAX, ministrul kosovar al Integrării Europene, Bekim Collaku.
Urmărește
2714 afișări
Collaku: România şi alte ţări UE susţin mult Kosovo deşi nu recunosc independenţa din raţiuni naţionale
Întrebat ce părere are despre faptul că România şi alte ţări membre UE nu recunosc independenţa Kosovo, Bekim Collaku a răspuns că aceste state au adoptat aceste poziţii din raţiuni de ordin intern.
"Toate aceste ţări membre UE - Spania, Grecia, România, R.Cipru şi Slovacia - nu au recunoscut independenţa Kosovo nu pentru că ne urăsc, nu pentru că ar avea vreo dispută deschisă cu noi, ci pentru că au propriile motive de ordin intern. Dar, pe de alte parte, toate aceste state ne-au susţinut foarte mult", a declarat Bekim Collaku pentru MEDIAFAX.
"România a susţinut Kosovo în semnarea Acordului de Stabilizare şi Asociere (ASA)", a adăugat ministrul kosovar, precizând că "semnarea acestui acord este cel mai important pas pe care Kosovo l-a făcut în drumul spre Uniunea Europeană".
"Nu considerăm că poziţia acestor state (n.r. - de a nu recunoaşte independenţa Kosovo) este una permanentă, cred că este una temporară", a precizat Collaku.
"Ştim sigur că va veni momentul când România, alături de Spania şi de celelalte state vor trebui să recunoască independenţa Kosovo. Nu ne putem aştepta să devenim membru UE atât timp cât independenţa nu este recunoscută de toate statele membre", a explicat el.
Întrebat dacă există vreun plan al Kosovo de a negocia cu statele UE care nu recunosc independenţa acestui teritoriu, Collaku a răspuns afirmativ. "Bineînţeles. Mereu încercăm să facem lobby, să fim în contact cu aceste state", a subliniat el.
Collaku a adăugat că nu din lipsă de lobby independenţa Kosovo nu este recunoscută de unele state UE, ci doar din cauza unor probleme interne ale acestora, invocând inclusiv chestiuni de ordin politic cu care se confruntă ţările respective.
Întrebat cum va reacţiona Kosovo după ce Guvernul grec a anunţat recent, în urma conferinţei de la Viena pe tema refugiaţilor, că va încerca să blocheze sau să amâne semnarea oricărui acord între UE şi ţările balcanice, Collaku a spus că Guvernul Greciei a făcut acest anunţ în pripă.
"Grecia este un promotor al integrării în UE a ţărilor din Balcanii de Vest, inclusiv Kosovo. Grecia a susţinut integrarea noastră europeană, acceptând semnarea ASA. Deci nu cred ca Grecia ar crea probleme niciunei ţări din Balcanii de Vest în drumul spre integrarea europeană, cred că este doar o declaraţie temporară", a spus el.
Pe 27 octombrie 2015, Uniunea Europeană a semnat Acordul de Stabilizare şi Asociere (ASA) cu Guvernul din Kosovo. ASA reprezintă prima relaţie contractuală între UE şi Kosovo, asigurând un cadru extins pentru stabilirea unui dialog politic mai apropiat şi pentru dezvoltarea relaţiilor economice bilaterale, inclusiv deschiderea pieţelor UE pentru produsele care provin din Kosovo.
(corespondenţă de la trimisul MEDIAFAX în Kosovo, Raluca Manga)
Citeşte şi: PROTESTE în Kosovo: Sediul Guvernului din Priştina, incendiat de protestatari. 14 persoane au fost rănite în timpul violenţelor - VIDEO
Citeşte şi: Comisia Europeană recomandă renunţarea la vizele pentru sejururi scurte în UE impuse Ucrainei, Georgiei şi Kosovo
Citeşte şi: Celulă a reţelei teroriste Stat Islamic, destructurată de autorităţile din Italia şi Kosovo
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe www.zf.ro: Piaţa imobiliară sare în aer: Cartierul din Bucureşti unde preţurile au crescut în ianuarie cu 25.000 de euro faţă de anul trecut
Citește pe www.zf.ro: Cum alegem zona unde cumpărăm o locuinţă şi ce facilităţi importante trebuie să existe în proximitate
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Ţara care pariază tot pe opulenţă absurdă ca să atragă super-bogaţii şi miliardele lor. Au construit palate pentru vânătorii de lux şi acum aşteaptă să vadă cine muşcă momeala
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
PROSPORT.RO
Doc și soția lui s-au despărțit după Survivor de la Pro TV. Motivul: A atentat la Bianca Patrichi
CANCAN.RO
Desertul preferat al copiilor din comunism, care a reapărut în magazine. Se vinde cu 5 lei în Carrefour
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe