„Colonizarea economică a Ucrainei de către SUA”. Trump a cerut Kievului despăgubiri mai mari decât cele impuse Germaniei la Versailles

Cererea lui Donald Trump pentru o „răsplată” de 500 de miliarde de dolari din partea Ucrainei depăşeşte cu mult controlul SUA asupra mineralelor esenţiale ale ţării. Aceasta acoperă totul, de la porturi şi infrastructură la petrol şi gaze, precum şi întreaga bază de resurse a ţării.

Urmărește
5122 afișări
Imaginea articolului „Colonizarea economică a Ucrainei de către SUA”. Trump a cerut Kievului despăgubiri mai mari decât cele impuse Germaniei la Versailles

Termenii contractului care a ajuns în biroul lui Volodimir Zelenski săptămâna trecută echivalează cu colonizarea economică a Ucrainei de către SUA, în perpetuitate juridică. Acesta implică o povară de reparaţii care nu poate fi realizată. Documentul a provocat consternare şi panică la Kiev, scrie The Telegraph.

The Telegraph a obţinut un proiect al contractului, marcat „Privileged & Confidential” şi datat 7 februarie 2025. Acesta prevede că SUA şi Ucraina ar trebui să formeze un fond comun de investiţii pentru a se asigura că „părţile ostile la conflict nu beneficiază de reconstrucţia Ucrainei”.

Acordul acoperă „valoarea economică asociată cu resursele Ucrainei”, inclusiv „resursele minerale, resursele de petrol şi gaze, porturile, alte infrastructuri (după cum s-a convenit)”, lăsând neclar ce altceva ar putea fi cuprins. „Prezentul acord este reglementat de legislaţia New York-ului, fără a se ţine seama de conflictul de principii juridice”, se precizează în document.

SUA vor lua 50% din veniturile recurente primite de Ucraina din extracţia resurselor şi 50% din valoarea financiară a „tuturor licenţelor noi acordate terţilor” pentru monetizarea viitoare a resurselor. Va exista „un drept de retenţie asupra acestor venituri” în favoarea SUA. „Această clauză înseamnă «mai întâi plăteşte-ne pe noi şi apoi hrăneşte-ţi copiii»”, a declarat o sursă apropiată negocierilor.

A fost ideea lui Zelenski, dar nu se aştepta la asemenea condiţii

Însuşi preşedintele Volodimir Zelenski a propus ideea de a oferi SUA o participaţie directă la pământurile rare şi la mineralele critice ale Ucrainei în cadrul unei întâlniri cu Donald Trump în septembrie, în speranţa de a facilita continuarea livrărilor de arme.

El a calculat că acest lucru ar determina companiile americane să desfăşoare operaţiuni în Ucraina, ceea ce l-ar descuraja pe Vladimir Putin să atace din nou.

Unele resurse se află în apropierea frontului din estul Ucrainei sau în zonele ocupate de Rusia. Zelenski a subliniat pericolul de a lăsa rezervele strategice de titan, tungsten, uraniu, grafit şi pământuri rare să cadă în mâinile Rusiei.

Probabil că nu se aştepta să aibă parte de condiţiile impuse în mod normal statelor agresoare învinse în război. Acestea sunt mai grave decât sancţiunile financiare impuse Germaniei şi Japoniei după înfrângerea lor în 1945. Ambele ţări au fost, în cele din urmă, beneficiare nete de fonduri din partea aliaţilor victorioşi.

Dacă acest proiect ar fi acceptat, cererile lui Trump s-ar ridica la o cotă mai mare din PIB-ul ucrainean decât despăgubirile impuse Germaniei prin Tratatul de la Versailles, diminuate ulterior la Conferinţa de la Londra din 1921 şi prin Planul Dawes din 1924. În acelaşi timp, Trump pare dispus să lase Rusia în pace.

Donald Trump a declarat pentru Fox News că Ucraina a fost „în esenţă de acord” să predea 500 de miliarde de dolari. „Au terenuri extrem de valoroase în ceea ce priveşte pământurile rare, petrolul şi gazele, alte lucruri”, a spus el.

El a avertizat că Ucraina îi va fi dată lui Putin pe tavă dacă va respinge termenii. „S-ar putea să facă o înţelegere. S-ar putea să nu facă o înţelegere. S-ar putea să fie ruşi într-o zi, sau s-ar putea să nu fie ruşi într-o zi. Dar vreau aceşti bani înapoi”, a spus el.

Trump a declarat că SUA au cheltuit 300 de miliarde de dolari în acest război până în acum, adăugând că ar fi „stupid” să livreze mai mult. În realitate, cele cinci pachete convenite de Congres totalizează 175 de miliarde de dolari, din care 70 de miliarde de dolari au fost cheltuite în SUA pentru producţia de arme. O parte din această sumă este sub formă de subvenţii umanitare, dar o mare parte sunt bani pentru împrumuturi care trebuie rambursaţi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici