Colosseumul din Roma, evacuat din cauza unei cutii suspecte
Cutia suspectă a fost distrusă la ora 18.30 (19.30, ora României). Forţele de ordine evacuaseră anterior, în jurul orei 17.00 (18.00, ora României), turiştii care se aflau în interiorul Colosseumului, monument emblematic al Romei.
Potrivit primarului Romei, Gianni Alemanno, care a sosit rapid la locul incidentului, recipientul conţinea doar terebentină (utilizată pentru diluarea vopselei) şi două meşe legate la o baterie de 9 volţi.
Cutia fusese plasată într-o zonă în care publicul nu are acces, astfel încât să se creadă că era vorba despre o bombă. „Este o glumă de prost gust sau opera unui nebun”, a comentat primarul, vorbind despre o „alertă falsă”.
În opinia carabinierilor, dispozitivul nu putea să ia foc şi cu atât mai puţin să explodeze, astfel că era inofensiv.
Pompierii, carabinierii şi geniştii trimişi în zonă în urma unui apel telefonic anonim au descoperit o cutie cilindrică de metal, înfăşurată cu scotch, din care ieşea un fel de fitil.
Colosseumul, a cărui construcţie a debutat între anii 70 şi 72, sub împăratul Vespasian, şi s-a încheiat în anul 80 sub Titus, este cel mai mare amfiteatru construit vreodată în timpul Imperiului Roman (188 de metri pe 156 şi 48,5 metri înălţime).
Putând primi între 50.000 şi 75.000 de spectatori, acesta a fost utilizat pentru luptele gladiatorilor şi alte spectacole publice. Colosseumul a fost folosit timp de aproape 500 de ani.
Numărul de vizitatori la Colosseum a ajuns în aproximativ zece ani de la un milion la şase milioane, inclusiv datorită succesului filmului Gladiatorul (2000) al lui Ridley Scott.