Comandant militar american: Libia reprezintă o ameninţare aeriană „modestă”
Capacităţile aeriene ale forţelor loiale colonelului Muammar Kadhafi sunt „modeste”, a declarat generalul Amos, răspunzând unei întrebări, în acest sens, în cadrul unei audieri, în Comisia de Apărare a Senatului. În opinia lui Amos, principala ameninţare o reprezintă elicopterele de atac.
„Ei deţin (sisteme de) apărare antiaeriană. Nu cunosc bine capacităţile lor, dar deţin” asemenea capacităţi, a adăugat generalul, fost aviator în cadrul Corpului puşcaşilor marini.
Senatorul John McCain, principalul reprezentant al republicanilor în Comisie, un susţinător al instituirii unei zone de interdicţie aeriană, a precizat că este vorba despre sisteme antiaeriene vechi, de pe vremea fostei Uniuni Sovietice. El a adăugat că „mijloacele aeriene (libiene) sunt concentrate în patru baze aeriene, în jurul (capitalei) Tripoli”, subliniind că acestea dispun, ca atare, de o rază de acţiune limitată, în jurul capitalei libiene.
În afară de aviaţie, forţele terestre ale colonelului Muammar Kadhafi contribuie la crearea unui „mediu foarte complex”, a adăugat generalul.
Statele Unite dispun, în prezent, în Mediterana, de un grup amfibie constituit din două nave, între care un portelicopter, care transportă şalupe de debarcare. Aproximativ 1.200 de puşcaşi marini se află la bordul acestor nave.
Portavionul USS Enterprise, care are la bord aproximativ 80 de avioane şi elicoptere, se află în Marea Roşie, dar nu a primit ordinul de a se deplasa în Mediterana, potrivit şefului Statului Major al Marinei, amiralul Gary Roughead.
De la începutul insurecţiei contra regimului libian, administraţia americană are o poziţie totodată prudentă şi fermă, preşedintele Barack Obama fiind reticent faţă de o angajare armată.