Comandant militar american: Statele Unite trebuie să îşi reconfigureze prezenţa militară în Europa

Prezenţa militară a Statelor Unite în Europa trebuie să se modifice, iar modificarea arhitecturii de securitate nu trebuie să vizeze doar Europa de Est, afirmă generalul american Tod Wolters, şeful Comandamentului SUA pentru zona Europei, citat de CNN.

Urmărește
1548 afișări
Imaginea articolului Comandant militar american: Statele Unite trebuie să îşi reconfigureze prezenţa militară în Europa

Comandant militar american: Statele Unite trebuie să îşi reconfigureze prezenţa militară în Europa

"Prezenţa americană trebuie să se modifice, iar, în mod categoric, aceasta este o oportunitate, ca rezultat al acţiunii fără sens a Rusiei, de reexaminare a arhitecturii militare permanente care există nu doar în estul Europei, ci este vorba şi de activităţile noastre de patrulare aeriană şi de grupurile noastre navale", a declarat generalul Tod Wolters, în cursul audierilor în Congresul SUA.

Şeful Comandamentului SUA în Europa a făcut referire la cele opt grupuri de luptă poziţionate de armata americană şi de NATO în Europa Centrală şi de Est. "Suntem în procesul de instalare a opt grupuri de luptă coerente de nivel minim în Europa de Est, care au tot ce trebuie şi sunt cuplate cu active de poliţie aeriană şi cu grupuri maritime, astfel încât să putem apăra mai complet estul şi nordul, până la Oceanul Atlantic şi la Marea Mediterană", a subliniat generalul Tod Wolters.

Alianţa Nord-Atlantică a aprobat, la summitul organizat săptămâna trecută, trimiterea unor grupuri de luptă în ţări central şi est-europene, inclusiv în România, pentru consolidarea apărării şi pentru descurajarea militară, în contextul invaziei ruse în Ucraina. Liderii statelor NATO au aprobat poziţionarea de grupuri de luptă în România, Bulgaria, Ungaria şi Slovacia. Există deja grupuri de luptă în ţările baltice şi în Polonia.

Preşedintele Joseph Biden cere Congresului, în cadrul proiectului de buget pe anul fiscal 2023, 6,9 miliarde de dolari în plus pentru intensificarea activităţilor militare în Europa şi un miliard de dolari pentru asistenţă destinată Ucrainei. "Solicit una dintre cele mai mari investiţii din istorie în securitatea noastră naţională, cu fondurile necesare pentru a garanta că armata noastră rămâne cea mai pregătită armată, cea mai instruită şi cea mai echipată din lume. În plus, cer investiţii continue pentru a răspunde în forţă la agresiunea lui Vladimir Putin împotriva Ucrainei, prin susţinerea de către SUA a nevoilor Ucrainei de tip economic, umanitar şi în materie de securitate", a afirmat luni Joseph Biden.

Proiectul de buget prevede, conform publicaţiei The Hill, măsuri de reducere a deficitului bugetar federal în următorul deceniu, inclusiv prin majorări de taxe aplicate persoanelor cu venituri foarte mari, precum şi suplimentarea fondurilor pentru programele de securitate şi apărare, la nivel intern şi extern, în cadrul planului bugetar de 5.800 de miliarde de dolari pentru anul fiscal 2023. Bugetul propus pentru programele de securitate şi apărare este de 773 de miliarde de dolari, în uşoară creştere faţă de anul 2022, potrivit datelor prezentate de Preşedinţia SUA. Proiectul prevede alocarea a 6,9 miliarde de dolari pentru activităţile militare americane în cadrul NATO, pentru Iniţiativa americană de Apărare Europeană şi pentru contracararea Rusiei. Asistenţa destinată Ucrainei este de încă un miliard de dolari.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici