„Pot să confirm. (Hotărârea asupra acordării) azilului îi va fi transmisă încă de astăzi”, a declarat Pavel Novak, purtătorul de cuvânt al ministerului ceh.
Mihalevici, în vârstă de 35 de ani, a părăsit, de curând, ţara, în pofida interdicţiei impuse de autorităţi, explicând pe blog că doreşte să se găsească într-un loc „inaccesibil KGB”-ului, serviciul de securitate belarus.
Soţia şi cele două fiice ale lui Mihalevici se află, în continuare, în Belarus, potrivit agenţiei de presă CTK.
El a fost deţinut timp de două luni, după ce a fost arestat în timpul unei manifestaţii a opoziţiei, la 19 decembrie, la Minsk, după alegerea controversată a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, şi a denunţat că a fost supus torturii în închisoare.
Şapte dintre cei nouă candidaţi ai opoziţiei au fost arestaţi, în decembrie, după dispersarea fără menajamente a manifestaţiei, în cadrul căreia participanţii denunţau fraude la alegerile câştigate, cu 80 la sută din voturi, de Lukaşenko, aflat la putere de 16 ani.
În total, aproximativ 40 de opozanţi, între care mai mulţi candidaţi la preşedinţie, au fost inculpaţi de „tulburare în masă a ordinii publice”, pentru că au manfiestat contra realegerii lui Lukaşenko.
„Îl cunosc personal pe Mihalevici şi sunt convins că Cehia ar trebui să îi ofere refugiu, conform tradiţiilor sale”, a declarat recent ministrul ceh al Afacerilor Externe, Karel Schwarzenberg.
„Mihalevici este susţinătorul aceloraşi valori pe care le susţinem şi noi”, a adăugat el.
Uniunea Europeană (UE) şi Statele Unite au condamnat în mod sever reprimarea protestelor postelectrorale din Belarus. Washingtonul l-a numit pe Lukaşenko „ultimul dictator din Europa”.