Comandantul forţelor terestre ruse, destituit pentru presupuse fapte de corupţie

Comandantul forţelor terestre ruse Vladimir Cirkin a fost destituit pentru presupuse fapte de corupţie, scrie în ediţia de joi cotidianul rus Kommersant.

Urmărește
128 afișări
Imaginea articolului Comandantul forţelor terestre ruse, destituit pentru presupuse fapte de corupţie

Comandantul forţelor terestre ruse Vladimir Cirkin (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cirkin "a fost demis din funcţie (...). Principalul motiv al acestei decizii este o anchetă penală pentru corupţie care-l vizează pe comandantul forţelor terestre", afirmă ziarul.

Vladimir Cirkin "a fost somat să îşi prezinte demisia" în octombrie, după deschiderea acestei anchete de către deparatmentul militar al Comitetului rus de Anchetă, care îl suspectează că a acceptat mită, potrivit Kommersant.

Ancheta vizează perioada decembrie 2010-aprilie 2012, pe când Cirkin ocupa postul de comandant al Regiunii Militare Centrale, din care fac parte regiunile Volga, Ural şi o parte din vestul Siberiei, porivit aceleiaşi surse.

Anchetatorii îl suspectează pe Cirkin că a autorizat mai multe "tranzacţii dubioase" în vederea vânzării unor bunuri imobile aparţinând Ministerului Apărării la preţuri mult inferioare preţului pieţei, primind în schimb sume de bani necuvenite, precizează ziarul.

Contactat de agenţia publică RIA Novosti, Vladimir Cirkin a confirmat că a demisionat din cauza anchetei deschise împotriva sa.

"Mi-am prezentat, într-adevăr, demisia (...) pentru ca ancheta să fie obiectivă", a declarat el.

Însă acesta a subliniat că suspiciunile care-l vizează nu au legătură cu bunuri imobile aparţinând Ministerului Apărării.

Corupţia este un fenomen endemic în Rusia, afectând în special forţele de ordine şi armata.

În noiembrie 2012, preşedintele rus Vladimir Putin l-a destituit pe ministrul Apărării Anatoli Serdiukov, în urma mai multor anchete pentru fraudă, împotriva unei societăţi afiliate Ministerului Apărării, în cadrul unor vânzări de bunuri publice.

La începutul lui decembrie, Serdiukov, care a fost audiat în mai multe rânduri ca martor în acest dosar, a fost inculpat pentru "neglijenţă", după ce a ordonat lucrări de amenajare a unui complex privat în sudul Rusiei şi construirea unui drum către acesta.

Lucrările efectuate de către militari, în timpul serviciului, au produs un prejudiciu în valoare de peste 56 de milioane de ruble (1,3 milioane de euro) Guvernului rus, potrivit anchetatorilor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici