Comandantul Statului Major american se declară îngrijorat de viitorul Irakului

Generalul Martin Dempsey, oficialul militar american cu cel mai înalt grad, s-a declarat marţi "îngrijorat" de viitorul Irakului după retragerea ultimelor efective americane din această ţară la sfârşitul anului.

Urmărește
251 afișări

"Anticipând întrebarea dacă sunt îngrijorat pentru viitorul Irakului, răspunsul este da", a declarat comandantul Statului Major interarme în faţa senatorilor din Comisia pentru Apărare.

Statele Unite urmează să retragă toate trupele din Irak, unde în prezent sunt 24.000 de militari potrivit Pentagonului, până la sfârşitul anului, în urma eşecului negocierilor dintre Washington cu Bagdad în vederea menţinerii unui contingent după 2011, o "eroare" în opinia senatorului republican John McCain.

Washingtonul, care doreşte să menţină trupe în această ţară pentru a ajuta la formarea armatei irakiene, a susţine forţele aeriene şi a împiedica influenţa Iranului vecin, a renunţat la toate acestea, după refuzul Bagdadului de a acorda imunitate judiciară militarilor americani care ar fi urmat să rămână.

Generalul Dempsey a apreciat totodată că viitorul celor două ţări este "legat inextricabil" din cauza "sângelui vărsat" şi sumelor cheltuite de Statele Unite după îndepărtarea lui Saddam Hussein de la putere, în 2003.

În schimb, secretarul Apărării Leon Panetta, şi el audiat de senatori, a apreciat că "Irakul este pregătit să preia securitatea, fără o prezenţă americană importantă".

Relaţiile Statelor Unite cu Irakul vor fi de-acum înainte "normale, similare altor relaţii din regiune, fondate pe interese şi respect reciproc", a apreciat el.

De fapt, unii militari americani vor rămâne în Irak în cadrul ambasadei, pentru a dezvolta cooperarea cu armata irakiană, aşa cum se întâmplă în numeroase alte ţări, ca Arabia Saudită, Egipt sau Turcia, a adăugat Panetta.

Irakul este în măsură să facă faţă provocărilor care îl aşteaptă, cum ar fi disensiunile din cadrul clasei sale politice, apărarea externă sau grupurile extremiste, a apreciat secretarul Apărării.

Dar Statele Unite sunt îngrijorate faţă de influenţa Iranului asupra vecinului său, a apreciat senatorul McCain.

Însă, în opinia comandantului Pentagonului, Bagdadul nu are "nicio dorinţă să fie dominat de Iran sau de oricine altcineva", iar "irakienii şi-au arătat în mod sistematic voinţa de a rezista iranienilor" şi grupărilor extremiste susţinute de Teheran şi active pe teritoriul iranian.

Guvernul irakian a anunţat la începutul lui noiembrie că a refuzat propuneri din partea Iranului şi Turciei de a antrena forţele sale armate după retragerea americanilor.

Dar comandantul Gardienilor Revoluţiei iraniene, generalul Mohammad Ali Jafari, şi comandantul Statului Major irakian, generalul Babaker Zebari, s-au pronunţat luni pentru o consolidare a cooperării între armatele lor.

Pe de altă parte, armata americană a anunţat marţi moartea unui militar în Irak, numărul militarilor americani morţi din 2003 şi până în prezent în această ţară ajungând la 4.484, potrivit unui bilanţ AFP care are la bază date de pe site-ul icasualties.org.

Aproximativ 32.000 de americani au fost răniţi în războiul din Irak, în cadrul căruia au fost mobilizaţi, în total, peste un milion de bărbaţi şi femei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici