Combaterea românismului, preocupare a puterii comuniste de la Chişinău

Desecretizarea documentelor de arhivă din perioada comunistă, demarată de Guvernul de la Chişinău, pune în lumină demersurile de "combatere a ideologiei antistatale a românismului" de care era preocupată puterea comunistă, relatează ziarul Timpul, în ediţia electronică.

Urmărește
54 afișări
Imaginea articolului Combaterea românismului, preocupare a puterii comuniste de la Chişinău

Combaterea românismului, preocupare a puterii comuniste de la Chişinău (Imagine: Radu Ştefan/Mediafax Foto)

Desecretizarea documentelor începută de actuala guvernare scoate la iveală nu numai fraude de milioane, cheltuieli dubioase şi alte ilegalităţi permise de puterea comunistă sub acoperirea "secretului de stat", ci şi planurile grandioase de "combatere a ideologiei antistatale a românismului".

Strategul fostului preşedinte Vladimir Voronin în acest domeniu era fostul vicepremier Victor Stepaniuc, care a părăsit Partidul Comuniştilor (PCRM).

Acesta este autorul tezei de doctorat în istorie "Evoluţia statalităţii moldoveneşti în epoca contemporană", contestată de 79 de istorici pentru "plagiat, mistificare, falsificare a surselor de arhivă, opinii unilaterale şi trunchieri".

După violentele evenimente postelectorale din aprilie 2009, puterea pregătea, din câte se pare, măsuri radicale pentru a elimina "antistatalismul" şi "antimoldovenismul", menţionează Timpul.

Într-o scrisoare adresată lui Voronin la 28 aprilie 2009, Stepaniuc se arăta extrem de îngrijorat că implementarea manualelor de istorie "stataliste" este "sabotată", iar majoritatea profesorilor, mai ales în învăţământul superior, sunt în continuare "adepţi ai istoriei românilor".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici