- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Vladimir Zelenski, comediantul intrat în turul al doilea în alegerile din UCRAINA şi acuzat că ar fi „marioneta” unui oligarh. NU este singurul candidat care şi-a construit „norocul politic” pe umor
Sondajele de opinie s-au dovedit exacte: actorul de comedie Vladimir Zelenski, dat favorit înaintea alegerilor prezidenţiale din Ucraina, a câştigat primul tur de scrutin şi se va înfrunta în turul doi cu actualul şef de stat, Petro Poroşenko.
Comediantul Zelenski, intrat în al doilea tur la prezidenţialele din Ucraina şi acuzat că ar fi „marioneta” unui oligarh, nu este singurul candidat care şi-a construit „norocul politic” pe umor
La ieşirea de a urne, duminică, Zelenski avea 30,2% din voturi, în timp ce Petro Poroşenko a obţinut doar 14%.
Imediat după exit-poll-uri, echipele de campanie ale celor doi candidaţi au început să se dueleze în declaraţii, relatează The Guardian. „Îl voi distruge. Este un tâlhar”, a comentat Mihail Fiodorov, şeful de strategie digitală din echipa lui Vladimir Zelenski, referindu-se la Poroşenko.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Gala ZF 26 de ani. Gerard Baker, bancher, jurnalist, editor global WSJ: Alegerea lui Trump în SUA reprezintă un moment transformaţional prin care ordinea mondială liberală este răsturnată. Ce înseamnă votul pentru Trump pentru Europa, pentru România şi pentru războiul din Ucraina?
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
„Soarta m-a scos în calea marionetei lui Kolomoiski. Şi nu-i vom da nicio şansă lui Kolomoiski”, a venit replica lui Poroşenko.
Preşedintele ucrainean a făcut referire la Igor Kolomoiski, oligarhul suspectat că s-ar afla în spatele lui Vladimir Zelenski. Kolomoiski este acuzat că ar fi sustras, prin tranzacţii obscure, aproape două miliarde de dolari din PrivatBank, al cărei proprietar era, banii reprezentând o infuzie a Băncii Naţionale a Ucrainei pentru refinanţarea instituţiei bancare, care se confrunta cu un volum uriaş de credite neperformante.
„Nu sunt marioneta lui Kolomoiski”
Postul de televiziune 1+1, în cadrul căruia comediantul Vladimiri Zelenski şi-a creat popularitatea şi, acum, ascensiunea politică, este deţinut de Kolomoiski, pe care presa din Ucraina îl descrie drept principalul rival al lui Petro Poroşenko. Rivalitatea dintre cei doi ar fi debutat în 2016, odată cu naţionalizarea PrivatBank.
Oligarhul ucrainean trăieşte în prezent în Elveţia.
BBC notează că 1+1 a oferit un sprijin masiv de imagine campaniei lui Zelenski.
„Nu sunt marioneta lui Kolomoiski”, declara comediantul într-un interviu recent oferit postului BBC. „Spui că eşti un om cu principii. Atunci, de ce lucrezi pentru un personaj despre care autorităţile anticorupţie spun că a furat banii atâtor oameni?”, l-a întrebat jurnalistul britanic. Zelenski a răspuns: „Toate televiziunile de aici (Ucraina – n.r.) aparţin oligarhilor. La fel şi companiile. Asta înseamnă că toţi ucrainenii, cele 40 de milioane care lucrează aici, nu au principii?”.
Cariera politică a lui Vladimir Zelenski a luat voltă în 2015, odată cu rolul său din serialul „Slujitorul Poporului”, difuzat pe canalul 1+1 şi produs de studiourile Kvartal 95, deţinute tot de Igor Kolomoiski.
În serial, o satiră cu mesaj anticorupţie, Zelenski joacă rolul unui profesor anonim, Vasil Petrovici Holoborodko, care se trezeşte peste noapte pe fotoliul de preşedinte al Ucrainei, după ce apare într-un clip viral criticând corupţia de la nivelul guvernului.
În campanie, notează BBC, Zelinski a încercat să se plieze pe rolul preşedintelui din serial, magnetul său de popularitate. În plus, candidatul nu şi-a bazat mitingurile pe un format clasic, ci a organizat spectacole de comedie şi a fost „zgârcit” în privinţa interviurilor.
Alţi candidaţi „underground” din ultimii ani
Nu este prima oară când o candidatură „exotică” apare într-o cursă prezidenţială. În 2017, în Serbia, ceea ce a început ca un joc pamfletar s-a transformat într-o candidatură la alegerile prezidenţiale, care aveau să fie câştigate însă de Aleksandar Vucici (54,9%). Luka Maximovici a reuşit, într-o campanie-parodie, să se situeze pe locul trei în preferinţele alegătorilor, obţinând 9% din voturi.
Maximovici, tot actor de comedie, jucase în campanie rolul unui "dizelas" (termenul-emblemă al interlopilor sârbi – n.r.), îmbrăcat într-un costum alb şi cu o codiţă de samurai, cucerind un segment al electoratului tânăr cu declaraţiile sale provocatoare şi cinice. „Nu vor mai exista corupţi în afară de mine”, fusese unul dintre sloganurile lui Maximovici.
Şi în Ungaria, în 2018, a apărut o candidatură parodică: Jozsef Tichy-Racs, costumat într-un pui de găină, a participat ca independent la alegerile parlamentare, însă cu suportul unui partid pe măsura costumaţiei sale, Partidul Câinelui cu Două Cozi.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO