- Home
- Externe
- CHICAGO, (19.11.2014, 14:30)
- Luminiţa Bogdan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
COMENTARIU: Alegătorii români şi slovaci resping autoritarismul, arătând că "modelul Orban" nu este cel mai bun
Alegătorii din estul Europei, neîncrezători în liderii cu tendinţe autoritare după decenii de oprimare comunistă, le-au transmis politicienilor care încearcă să-şi consolideze puterea să se gândească de două ori, comentează Chicago Tribune în ediţia electronică.
Urmărește
1028 afișări
COMENTARIU: Alegătorii români şi slovaci resping autoritarismul, arătând că "modelul Orban" nu este cel mai bun (Imagine: Liviu Untaru/Mediafax Foto)
România a devenit la 16 noiembrie cea de-a doua ţară din regiune în care alegătorii au blocat anul acesta tentativa premierului în funcţie de a deveni preşedinte. Premierul Victor Ponta i-a urmat astfel omologului slovac Robert Fico, care a fost învins în alegerile prezidenţiale după ce a câştigat primul tur de scrutin, scrie Chicago Tribune, care preia o analiză realizată de Bloomberg.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
După ce s-au confruntat cu o criză economică globală care le-a spulberat iluziile de a ajunge din urmă restul statelor UE, est-europenii le-au dat unor lideri precum Victor Ponta, Robert Fico şi premierul ungar Viktor Orban mandate puternice, în urma promisiunilor cu privire la îmbunătăţirea standardelor de viaţă. Alegătorii din Slovacia şi România au dat primul semn de reacţie, a explicat Ognian Mincev, analist la Institutul pentru Studii Regionale şi Internaţionale din Sofia.
"În estul Europei, din ce în ce mai mulţi oameni simt că există un fel de conspiraţie a elitei, implicând o concentrare prea mare a puterii, prea multă corupţie şi o lipsă de interes faţă de oamenii obişnuiţi", a apreciat Mincev.
Premierul Victor Ponta a pierdut alegerile în faţa liderului liberal Klaus Iohannis, etnic german şi primar al oraşului Sibiu. Victoria a fost considerată surprinzătoare în condiţiile în care Ponta a obţinut un avans de 10% în primul tur al alegerilor, în timp ce Iohannis a insistat asupra corupţiei şi a necesităţii consolidării statului de drept.
Românii s-au mobilizat în turul doi după ce mii de cetăţeni din afara ţării au fost nevoiţi să aştepte ore pentru a-şi exprima votul în primul tur, iar unii nu au mai reuşit în final să-şi exercite acest drept. Ponta, care i-a calificat iniţial pe unii dintre aceşti alegători nemulţumiţi drept "agitatori", a provocat temeri în legătură cu riscul ca un singur om să deţină atât de multă putere, la 25 de ani după ce românii s-au revoltat împotriva lui Nicolae Ceauşescu, unul dintre cei mai represivi dictatori comunişti, a declarat Paul Ivan, analist la European Policy Center din Bruxelles.
O situaţie asemănătoare cu cea în care s-a aflat Victor Ponta s-a înregistrat în alegerile organizate în martie în Slovacia. Robert Fico, aflat la jumătatea celui de-al doilea mandat de premier, a dorit să devină preşedinte şi şi-a desemnat un succesor. Alegătorii, dezamăgiţi de promisiunile neîndeplinite cu privire la lupta împotriva corupţiei şi crearea de noi locuri de muncă, l-au ales însă la conducerea ţării pe omul de afaceri şi filantropul Andrej Kiska.
Kiska, care în iulie a respins cinci candidaţi pentru Curtea Constituţională propuşi de partidul aflat la guvernare, şi-a anunţat intenţia de a-şi folosi funcţia de preşedinte, mai mult ceremonială, pentru a reprezenta o contraprondere la premierul Robert Fico.
Premierul ungar Viktor Orban este însă liderul din regiune care a mers cel mai departe în încercarea de a-şi consolida puterea, iar aceasta fără să deţină funcţia de preşedinte. Premierul ungar s-a folosit de majoritatea de două treimi din Parlament, câştigată la alegerile din 2010, pentru a domina instituţiile din ţară. În pofida victoriei obţinută la alegerile din cursul acestui an, el se confruntă acum cu cele mai mari proteste. Mii de oameni au manifestat în faţa Parlamentului din Budapesta împotriva corupţiei şi au cerut ca Guvernul să răspundă în faţa poporului.
În iulie, la trei luni după ce a câştigat alegerile legislative, premierul Viktor Orban s-a pronunţat pentru înclocuirea democraţiei liberale cu "statul iliberal", invocând deficienţele tranziţiei democratice de la comunism şi prezentând Rusia, Turcia şi China drept posibile modele. În acest context, miniştrii din Uniunea Europeană au lansat marţi o dezbatere cu privire la noi reglementări pentru a asigura respectarea statului de drept în ţările membre.
"Alegerile din Slovacia şi România dau speranţe că modelul Orban nu este cel mai bun caz de bune practici în estul Europei", a declarat Olaf Boehnke, directorul biroului din Berlin al European Council on Foreign Relations. "Este o uşurare pentru numeroşi oameni din capitalele europene şi de la Bruxelles că democratizarea puterii şi încrederea în principiile Uniunii Europene încă rezonează în regiune", a subliniat analistul.
Citeşte şi:
COMENTARIU AFP: Succesul lui Klaus Iohannis, o victorie a democraţiei în România şi în Europa Centrală şi de Est
Citeşte şi:
Preşedintele şi cancelarul Germaniei l-au felicitat pe Iohannis. Gauck: Vom sprijini România în consolidarea statului de drept. Merkel: Vom aprofunda relaţiile bilaterale
Citeşte şi:
REPORTAJ Euronews despre Carmen Iohannis: Noua Primă Doamnă a României şi-a reluat activitatea la catedră în Sibiu - VIDEO
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Preşedintele şi cancelarul Germaniei l-au felicitat pe Iohannis. Gauck: Vom sprijini România în consolidarea statului de drept. Merkel: Vom aprofunda relaţiile bilaterale
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Nava rusă scufundată a fost victima unui „act de terorism”, susține compania proprietară. Care este adevărul din spatele misiunii secrete în Siria?
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Chef Florin Dumitrescu a dezvăluit secretul! Ce face în fiecare an, de Crăciun + ce spun fiicele sale despre jurizarea de la MasterChef
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe