- Home
- Externe
- LONDRA, (23.06.2016, 16:46)
- Mihai Draghici
COMENTARIU: Egalitatea la nivelul UE ar necesita consultarea tuturor cetăţenilor privind statutul Marii Britanii
Un mecanism democratic uniform la nivel european ar necesita ca acordul referitor la relaţia Marii Britanii cu Uniunea Europeană să fie supus unor referendumuri sau măcar unor dezbateri publice reale înainte de o eventuală ratificare în parlamentele din celelalte 27 de state membre UE.
Urmărește
2886 afișări
COMENTARIU: Egalitatea la nivelul UE ar necesita consultarea tuturor cetăţenilor privind statutul Marii Britanii (Imagine: express.co.uk)
Cetăţenii Marii Britanii sunt chemaţi joi la urne pentru a stabili dacă ţara lor primeşte un nou statut privilegiat în cadrul Uniunii Europene sau dacă părăseşte Blocul comunitar. Plebiscitul este catalogat de analişti şi de presă ca fiind o oportunitate ca cetăţenii britanici să decidă viitorul propriei ţări şi al Uniunii Europene.
Liderii europeni şi cetăţenii de rând sunt preocupaţi de impactul pe care o eventuală ieşire a Marii Britanii l-ar avea asupra Uniunii Europene la nivel politic, economic şi din punctul de vedere al prestigiului comunităţii europene.
Marea Britanie a devenit membră a comunităţii europene în anul 1973, având o serie de beneficii economice şi politice de pe urma apartenenţei la UE. În plus, Marea Britanie a avut permanent un statut privilegiat în Uniunea Europeană, refuzând să devină membră a zonei euro şi a Spaţiului de circulaţie fără frontiere Schengen. De aproape zece ani, Marea Britanie a optat să facă excepţie şi de la aplicarea Cartei UE pentru Drepturi Fundamentale, astfel că instanţele britanice nu au ca referinţă cadrul juridic european. De asemenea, Londra are un statut special şi în privinţa contribuţiilor la bugetul comunitar. "Marea Britanie oricum nu este un membru autentic al Uniunii Europene. În realitate, Marea Britanie a fost şi rămâne membră UE aproape la fel de mult la Elveţia..., care nu este de fapt membră UE, ba poate chiar mai puţin. Marea Britanie nu a aderat la politicile comunitare în materie de frontiere, nici la Spaţiul Schengen. (...) De asemenea, nu este parte a zonei euro; începând din anul 2007, Marea Britanie este exceptată de la aplicarea Cartei UE pentru Drepturi Fundamentale", nota recent agenţia americană de ştiri Bloomberg, amintind că Elveţia, deşi nu este membră UE, face parte din Schengen.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Bolojan: Bugetarii din Senat vor da concursuri
-
Antonescu: Sunt conectat puţin (cu partidele), adică atât cât trebuie
-
Bolojan insistă pentru restructurare: „Nu putem continua risipa banilor publici"
În contextul crizei economice şi financiare din zona euro şi pe fondul imigraţiei, Marea Britanie a început, de câţiva ani, să formuleze solicitări pentru avantaje suplimentare în relaţia cu Uniunea Europeană. Premierul David Cameron a obţinut, în februarie, un nou "statut special" al ţării în Uniunea Europeană. Acordul va permite Marii Britanii să activeze oricând în următorii şapte ani o clauză care va permite limitarea indemnizaţiilor sociale de care beneficiază angajaţii veniţi din altă ţară UE, în cazul în care vor fi presiuni semnificative asupra serviciilor publice naţionale. "Marea Britanie nu va participa niciodată la planuri pentru acordarea de asistenţă financiară unor state din zona euro. De asemenea, companiile britanice nu vor fi discriminate, pentru că oricum sunt în afara zonei euro... Marea Britanie va fi exceptată de la procesul de aprofundare a integrării europene", se lăuda Cameron după reuniunea cu liderii UE. Presa britanică nota, în contextul acordului din februarie, că Marea Britanie va fi singurul stat UE care va avea dreptul la reglementări financiare speciale în relaţia cu UE.
Liderii politici de la Londra susţin că cetăţenii britanici au dreptul democratic să stabilească viitorul relaţiei ţării cu Uniunea Europeană. Însă, aplicând acelaşi principiu, acordul privind noua relaţie a Marii Britanii cu UE ar trebui supus consultării şi în celelalte 27 de state membre ale Uniunii Europene. Cetăţenii celorlalte ţări membre ale Uniunii Europene au dreptul să se pronunţe dacă acceptă ca unii dintre concetăţenii lor europeni, anume britanicii, pot avea un statut privilegiat în raport cu ei în cadrul Uniunii Europene. În acest sens, conform principiului egalităţii, natural ar fi să existe un mecanism democratic uniform la nivelul tuturor ţărilor UE, în care acordul privind statutul Marii Britanii în UE să fie supus unor dezbateri politice reale sau chiar unor referendumuri înainte de eventuala ratificare de către parlamentele tuturor ţărilor UE.
Este clar că nu se va ajunge la această situaţie, pentru că ar fi un proces decizional complicat, costisitor şi probabil inutil. Dar organizarea unui referendum de acest gen doar într-un stat membru UE - în Marea Britanie - evidenţiază o ascensiune a populismului şi dezechilibre, chiar diferenţe, în procesul decizional european.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Robert Fico a declarat că opoziția plănuiește o lovitură de stat similară cu revolta EuroMaidan din Ucraina. Ce a declarat Premierul slovac
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: REZULTATE FINALE REFERENDUM BREXIT. Marea Britanie părăseşte Uniunea Europeană. 51.9 la sută dintre cetăţenii britanici au votat pentru ieşirea ţării din Blocul Comunitar - VIDEO / LIVE TEXT
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe