- Home
- Externe
- RIGA, (26.05.2015, 14:49)
- Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
COMENTARIU EUObserver: Fostele state sovietice au nevoie de mai multă claritate de la UE cu privire la aderare
Summitul Parteneriatului Estic de la Riga, care a avut loc pe 21 şi 22 mai, este un "succes liniştit", în pofida lipsei unor anunţuri sau iniţiative concrete, comentează site-ul EUObserver.com.
Urmărește
268 afișări
COMENTARIU EUObserver: Fostele state sovietice au nevoie de mai multă claritate de la UE cu privire la aderare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Reuniunea a arătat cât de mult se bazează relaţia dintre Uniunea Europeană (UE) şi cele şase foste state sovietice din flancul său estic pe o "ambiguitate folositoare, dar potenţial dăunătoare", potrivit site-ului.
"Este maximumul la care putem ajunge astăzi", recunoştea preşedintele Consiliului European Donald Tusk, care a condus reuniunea.
Ucraina, Georgia şi Republica Moldova nu au obţinut promisiunea unor viitoare negocieri de aderare cu UE, Ucraina şi Georgia nu au primit liberalizarea vizelor de călătorie începând de anul viitor, criticii Rusiei nu au obţinut o condamnare a implicării Moscovei în estul Ucrainei, iar UE nu a smuls niciun angajament cu privire la drepturile omului de la Armenia, Azerbaidjan şi Belarus.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Adrian Sârbu: Ştii cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot şi cauţi Trump pe buletin. Cu Nicu şi Marcel rămâne cum am stabilit
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Însă, cel puţin, lideri UE şi ai statelor membre ale Parteneriatului au stat în aceeaşi sală, după 18 luni de la summitul controversat de la Vilnius, urmat de agresiunea Rusiei în Ucraina şi amplificarea tensiunilor în regiune.
"Riga nu a fost locul pentru gândirea (unor noi paşi)", declară pentru EUObserver Pierre Vimont, fostul secretar general al serviciului diplomatic european în perioada 2010-2015. "Summitul a avut scopul să facă bilanţul progreselor înregistrate (de la summitul de la Vilnius), nu să lanseze iniţiative sau inovaţii", subliniază el.
Declaraţia finală a reiterat, până la urmă, "aspiraţiile europene" ale celor mai avansate trei ţări în privinţa apropierii de UE şi a deschis uşa către liberalizarea vizelor de călătorie în cazul în care sunt întrunite condiţiile.
"Cel puţin nu facem paşi înapoi. Este suficient să salvăm lucruri şi să ţinem Parteneriatul pe drumul cel bun", declară pentru site Richard Youngs de la think tank-ul Carnegie Europe. "Este vorba despre prudenţă faţă de Rusia şi constrângeri interne", explică el de ce summitul nu a oferit o perspectivă clară de aderare.
Citeşte şi:
Summitul de la Riga a ratat şansa de a acoperi lacuna tot mai mare de pe continent, afirmă Rusia
Citeşte şi:
Liderii UE avertizează Rusia, la Riga, să nu se amestece în treburile interne ale vecinilor săi
Lipsă de claritate
Această situaţie se datorează în parte lipsei de claritate cu privire la direcţia generală a UE, comentează site-ul.
Ucraina, Georgia şi Republica Moldova afirmă că se încadrează în prevederile articolului 49 al Tratatului UE, potrivit căruia "orice stat european care respectă valorile (UE) poate cere să devină membru al Uniunii".
Însă UE nu a definit niciodată ce este un stat european şi nici nu a spus dacă-i consideră de pe cei şase parteneri astfel.
Parteneriatul a fost lansat în 2009, la iniţiativa Poloniei, Suediei şi Cehiei, care au dorit să ajute foştii sateliţi sovietici să iasă de pe orbita Rusiei.
Programul a fost aprobat şi de către alte state membre UE, mai reticente în a lua în considerare perspectiva aderării, dar interesate în stabilizarea vecinătăţii estice prin încurajarea relaţiilor politice şi economice.
Această abordare şi-a demonstrat atât validitatea, cât şi limitele, la Vilnius, în 2013.
La summitul din vara lui 2013, Georgia şi Republica Moldova au anunţat că urmau să semneze un Acord de Asociere şi acorduri aprofundate şi globale de liber-schimb (DCFTA) cu UE. Însă Ucraina a refuzat, în ultimul moment, ceea ce a condus la mişcarea din Piaţa Independenţei (Maidan), la Kiev.
Noile autorităţi ucrainene au semnat tratatele, până la urmă, în 2014.
Însă Rusia şi-a luat tributul anexând Crimeea şi prin războiul din estul Ucrainei, reacţionând, în plus, printr-o asprire a politicilor atât intern, cât şi extern, de către preşedintele rus Vladimir Putin.
UE nu a anticipat că o ţară va refuza să semneze un acord sau că Rusia va vedea o apropiere cu ochi răi.
Gândire în perspectivă
"Ar fi folositor ca liderii celor mai influente state din UE să înceapă să se gândească la o viziune strategică" pentru regiune, declară Vimont, care lucrează, de asemenea, la Carnegie Europe.
Alături de migrare şi cooperarea în domeniul Apărării, Rusia se va afla pe agenda următorului summit european, în iunie.
State cu poziţii belicoase ca Polonia şi Marea Britanie, dar şi state mai dispuse să se angajeze cu Rusia - ca Germania, Franţa şi Italia - este necesar să "corecteze priorităţile", subliniază Vimont.
Provocarea este ajutoarearea "ţărilor membre ale parteneriatului să găsească o cale de ieşire din dificultăţile economice cu care se confruntă", în parael cu "găsirea unei căi de a purta un dialog cu Rusia".
Pe termen scurt, aşa cum s-a discutat la Riga, accentul urmează să fie pus atât asupra implementării unor relaţii politice şi comerciale mai strânse, cât şi asupra regimului vizelor celor mai proeuropene trei ţări. În ceea ce priveşte Armenia, Azerbaidjanul şi Belarusul, UE dezvoltă un concept de "diferenţiere" - de facto un Parteneriat cu două viteze.
Acest lucru presupune că blocul acordă mai puţină atenţie drepturilor omului, favorizând stabilirea unor relaţii economice de bază.
La summit s-au menţionat programe de schimb de studenţi şi o cooperare ştiinţiică şi academică, însă este necesar ca UE să facă mai mult în privinţa activităţii societăţii civile, subliniază Youngs. "Societatea civilă îminge mai mult decât guvernele către Europa şi standardele ei", notează el. "Ceea ce poate UE să facă este să accelereze această evoluţie", consideră acesta.
Vimont adaugă că fruntaşii Parteneriatului - Ucraina, Georgia şi Republica Moldova - şi-au ridicat standardele democratice şi economice ca răspuns la exigenţele UE, aceleaşi probleme vor fi ridicate din nou, iar UE este necesar să fie pregătită să dea răspunsuri clare. "Noi le cerem să implementeze aquis-ul comunitar şi, în acelaşi timp, nu le dăm garanţii (privind aderarea). Nu vom putea continua la nesfârşit aşa", subliniază el.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe