- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
COMENTARIU Lelia MUNTEANU | Corona trece, covidul rămâne
Reporterii de televiziune au făcut zilele trecute show în faţa spitalelor din Israel: „Ministerul Sănătăţii ne minte!”, „Ce ne mai ascund şi în ce scop?”, „Unde e transparenţa promisă de Guvernul Schimbării?”.
COMENTARIU Lelia MUNTEANU | Corona trece, covidul rămâne
Ministerul a raportat un număr mare de bolnavi cu Covid-19 în stare gravă. Presa care a luat spitalele la rând şi a făcut propria numărătoare, a găsit mai puţini.
Scandalul a pornit de la faptul că, la un an şi jumătate de la izbucnirea pandemiei, responsabilii din Sănătate de la Ierusalim n-au reuşit să definească „bolnav în stare gravă”.
E e chestiune de logică lingvistico-medicală. Autorităţile folosesc sintagma „bolnav de corona”, în loc de „bolnav de covid”. E ca şi cum ai spune „bolnav de E. Coli”, când afecţiunea e infecţie urinară.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
Corona (patogenul) trece, covidul (boala) rămâne.
De regulă, majoritatea pacienţilor, chiar în stare gravă, devin negativi la testul PCR într-o săptămână sau două. Dacă persistă starea gravă, ceea ce în Covid-19 se întâmplă frecvent, sunt transferaţi în secţiile ATI obişnuite. Mai exact, sunt scoşi din „secţiile corona” (corect ar fi „secţii covid”), ca să nu se recontamineze şi să elibereze paturile. Polemica ministerului Sănătăţii cu jurnaliştii s-a declanşat tocmai din acest motiv: ziariştii au numărat numai bolnavii din aceste secţii, fără să ia în considerare faptul că bolnavi de covid în stare gravă sunt mai mulţi, chiar dacă patogenul a dispărut.
Aşa cum s-a estimat, Israelul a depăşit deja 500 de pozitivi pe zi şi cifra continuă să crească. Profesorul Eran Segal de la Institutul Weizmann recomandă să nu-ţi bazeze nimeni judecăţile pe acest parametru şi nici pe coeficientul de contaminare, R. Ţara se află acum în altă situaţie – aproximativ 65 la sută din populaţie a fost vaccinată.
Paramentrul indicat în aplicarea restricţiilor trebuie să fie acum numărul de bolnavi în stare gravă, pentru a evita aglomerarea spitalelor. Şi ne întoarcem la polemica minister-presă. Dacă – aşa cum a procedat presa - nu sunt contabilizaţi şi bolnavii de covid din secţiile generale ATI, riscul e ca sistemul să colapseze înainte ca opinia publică să se dezmeticească.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO