Comerţul cu SUA, Brexit şi atacul de la Salisbury, pe agenda Consiliului European din 22-23 martie

Relaţiile comerciale dintre UE şi SUA, negocierile pentru Brexit şi atacul asupra fostului spion rus se vor afla pe agenda reuniunii Consiliului European din perioada 22-23 martie, a anunţat marţi preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, potrivit unui comunicat al instituţiei europene.

Urmărește
434 afișări
Imaginea articolului Comerţul cu SUA, Brexit şi atacul de la Salisbury, pe agenda Consiliului European din 22-23 martie

Comerţul cu SUA, Brexit şi atacul de la Salisbury, pe agenda Consiliului European din 22-23 martie

Consiliul European de primăvară va aborda decizia administraţiei Donald Trump de a aplica o taxare suplimentară de 10% pentru importurile de aluminiu şi de 25% pentru importurile de oţel.

"Susţinem Comisia Europeană, care în prezent discută cu prietenii noştri americani cu privire la modalităţi pentru a scuti UE de taxele planificate pentru oţel şi aluminiu. Trebuie să ne pregătim pentru toate scenariile posibile. Fiind cea mai mare putere comercială din lume, răspunsul UE va fi responsabil şi rezonabil. Comerţul liber şi echitabil a creat milioane de locuri de muncă în Europa şi în alte regiuni, contribuind la pacea şi stabilitatea din întreaga lume. Când Statele Unite au majorat taxele în 1930, a rezultat un război comercial la nivel mondial. Taxele propuse în prezent ar afecta circa 1,5% din comerţul transatlantic. Prezint aceste cifre nu pentru a diminua necesitatea unui răspuns adecvat, în concordanţă cu Organizaţia Mondială a Comerţului, ci pentru a demonstra o perspectivă mai largă. Relaţiile transatlantice reprezintă o piatră de temelie a securităţii şi a prosperităţii atât pentru Statele Unite, cât şi pentru Uniunea Europeană. Având în vedere importanţa acestei relaţii, ar trebui să continuăm să consolidăm relaţia economică transatlantică, nu să o slăbim", a spus Donald Tusk.

Consiliul European, în formatul UE 27, va analiza stadiul negocierilor desfăşurate în urma notificării transmise de Marea Britanie privind intenţia de a părăsi UE şi va adopta orientări suplimentare.

"Pentru mine, un lucru este clar. Am avut succes în ceea ce priveşte drepturile cetăţenilor şi acordul financiar. După cum am afirmat încă de la începutul acestor negocieri, apărarea drepturilor cetăţenilor noştri este prioritatea UE. Şi am reuşit acest lucru. Cetăţenii europeni vor fi pe deplin protejaţi de consecinţele Brexit. Acest lucru înseamnă, de asemenea, că europenii care traversează Canalul Mânecii în această perioadă nu vor fi trataţi altfel decât înainte. Este o veste bună pentru toţi europenii. În ceea ce priveşte problema cea mai controversată, şi anume Irlanda, premierul May m-a asigurat că acceptă toate opţiunile convenite în decembrie. Inclusiv opţiunea de aliniere deplină a reglementărilor dintre Republica Irlanda şi Irlanda de Nord, dacă nu există altă posibilitate pentru a evita o frontieră dură. Acest aspect este binevenit pentru restul negocierilor", a mai spus Tusk.

Liderii statelor membre ale Uniunii Europene vor discuta şi despre atacul cu o substanţă neurotoxică asupra fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei acestuia, Iulia, în oraşul englez Salisbury.

"Ca urmare a atacului de la Salisbury, nu numai că ar trebui să ne exprimăm solidaritatea deplină cu Marea Britanie, ci să tragem concluzii operaţionale, întrucât acest incident reprezintă o provocare pentru securitatea noastră comună. Prin urmare, propun să ne consolidăm rezistenţa la riscurile chimice, biologice şi nucleare, inclusiv printr-o cooperare mai strânsă între instituţiile UE, statele noastre şi NATO. De asemenea, ar trebui să continuăm să ne consolidăm capacităţile de abordare a ameninţărilor hibride, inclusiv în domeniul cibernetic, de comunicare strategică şi de contrainformaţii", a mai precizat preşedintele Consiliului European.

Marea Britanie, SUA, Franţa şi Germania susţin că responsabilitatea Rusiei în atacul asupra fostului spion este singura explicaţie plauzibilă şi au cerut Moscovei să răspundă la toate întrebările în legătură cu acest caz. Ministrul britanic de Externe, Boris Johnson, a declarat că Londra are dovezi potrivit cărora Rusia a dezvoltat în ultimii zece ani agentul neurotoxic "Novichok", folosit pentru otrăvirea fostului colonel în cadrul serviciului militar rus de informaţii (GRU).

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici