- Home
- Externe
- BUCUREŞTI, (05.09.2011, 11:53)
- Miruna Badea ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Comisarul Consiliului European pentru drepturile omului: România a deschis un centru de detenţie clandestin al CIA lângă Bucureşti
Comisarul CoE pentru drepturile Omului, Thomas Hammarberg, notează într-un comentariu publicat luni că România a deschis un centru de detenţie clandestin al CIA lângă Bucureşti, la 23 septembrie 2003, operaţiunile agenţiei americane în ţara noastră continuând apoi mai bine de doi ani.
Urmărește
1167 afișări
România a deschis un centru de detenţie clandestin al CIA lângă Bucureşti (Imagine: Bogdan Baraghin/Mediafax Foto)
Într-un subcapitol al comentariului, intitulat "Întrebări fără răspuns", Hammarberg notează că "România a fost de asemenea găsită complice în detenţiile secrete ale CIA".
"Un centru de detenţie clandestin al CIA a fost deschis lângă Bucureşti, la 23 septembrie 2003, imediat după închiderea facilităţii din Polonia. Este cunoscut faptul că cel puţin un deţinut important a fost transferat direct pe aeroportul Băneasa, la miezul nopţii. Operaţiunile CIA au continuat apoi în România mai bine de doi ani", scrie Hammarberg în comentariul publicat luni.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Mişcarea prin care românii ar putea avea un preţ mult mai mic la gaz din 2026. ”Ne-am putea decupla de la acest mecanism”
-
Ion Cristoiu: Despre cum prostea presa poporul român
-
O nouă pandemie nu mai aşteaptă după colţ ci e deja aici. Care este afecţiunea tăcută de care suferă tot mai mulţi români
El spune că, "din păcate, autorităţile române au demonstrat puţină voinţă reală de a descoperi adevărul despre ceea ce s-a întâmplat pe teritoriul României".
Oficialul CoE notează că singurul răspuns oficial a fost o negare, susţinută de o comisie din Senat care a respins toate acuzaţiile.
"O investigaţie la nivel de procurori sau o anchetă publică cu acces obligatoriu la informaţii clasificate nu mai trebuie evitată", mai scrie Hammarberg.
Comentariul lui Hammarberg este intitulat "Europenii trebuie să dea socoteală pentru complicitatea în ceea ce priveşte tortura şi detenţiile secrete practicate de CIA".
Comisarul mai notează că, începând din anul 2001, CIA a dezvoltat o reţea vastă de operaţiuni clandestine de combatere a terorismului, vizând în special capturarea şi detenţia celor mai căutaţi suspecţi.
Potrivit lui Hammarberg, agenţiile partenere ale CIA din mai multe ţări, inclusiv din Europa, au colaborat îndeaproape în aceste activităţi, iar centre de detenţie secrete au fost înfiinţate în cel puţin şapte locaţii distincte din străinătate. În aceste locaţii, scrie Hammarberg, au fost transferaţi deţinuţi ai CIA pentru "interogatorii brutale".
Comisarul notează şi câteva dintre tehnicile de interogare ilegale, printre care nuditate forţată, privare de somn pe perioade îndelungate, stat în picioare forţat (foarte multe ore) sau în poziţii dureroase, tehnici de simulare a înecului, loviri.
În ceea ce priveşte Europa, Thomas Hammarberg notează că un centru de detenţie a fost deschis în Polonia, la 5 decembrie 2002, zi în care un avion i-a adus de la Bangkok pe aeroportul Szymany pe Abu Zubaydah şi Abd Al-Nashiri, consideraţi "deţinuţi importanţi".
Hammarberg mai scrie că, ulterior, în februarie, martie şi iunie 2003 alţi deţinuţi importanţi au fost aduşi în Polonia, printre care şi cei implicaţi în plănuirea atacurilor de la 11 septembrie: Khalid Sheik Mohammed şi Ramzi Binalshibh. În cazul lui Khalid Sheik Mohammed, tehnicile de simulare a înecului au fost încercate de 183 de ori într-o singură lună, scrie Hammarberg, citând un inspector CIA.
"Adevărul pe de-a-ntregul trebuie acum stabilit şi trebuie oferite garanţii că astfel de forme de cooperare nu se vor repeta. Investigaţii efective sunt imperios necesare", mai scrie comisarul CoE.
Thomas Hammarberg, comisarul CoE pentru Drepturile Omului, a denunţat, joi, "delictele" comise de state europene în campania de combatere a terorismului lansată după 11 septembrie 2001, referindu-se la colaborarea cu CIA pentru transferul suspecţilor de terorism.
Într-un comunicat oficial al CoE, comisarul pentru Drepturile Omului a acuzat guverne europene că au ajutat Statele Unite să comită "nenumărate" infracţiuni în ultimi zece ani.
"În încercarea de combatere a delictelor atribuite teroriştilor, au fost comise nenumărate alte delicte în cursul războiului global al SUA împotriva terorismului. Multe dintre aceste delicte au fost acoperite cu grijă şi în mod deliberat. În aceste circumstanţe, este nevoie de o atitudine autocritică inclusiv aici, în Europa", a spus Hammarberg, subliniind că guverne europene au fost complice la strategiile antiteroriste americane, inclusiv la acte de tortură, blocând investigaţiile în cazurile de "transferuri extraordinare" a suspecţilor de terorism.
"Guverne europene au fost complice la strategiile antiteroriste ale CIA. Au permis, au protejat şi au participat la operaţiuni CIA în care au fost încălcate principii fundalemtale ale sistemelor judiciare şi ale drepturilor omului", a subliniat Hammarberg.
Un avion al companiei Richmor Aviation a efectuat numeroase zboruri în cadrul programului CIA de extrădări extraordinare, inclusiv către Bucureşti, a relatat săptămâna trecută The Washington Post în ediţia electronică, prezentând detaliile unui proces între contractori care a avut loc în Statele Unite.
CIA a încredinţat o parte din operaţiunile sale unor companii de aviaţie mici, ale căror experienţe anterioare au inclus transportarea echipelor sportive în ţară.
Zborurile din august 2003, precum şi zeci de alte zboruri către Bucureşti, Baku, Cairo, Djibouti, Islamabad sau Tripoli, au fost organizate de compania Sportsflight din Long Island. Aceasta a închiriat un avion de la Richmor Aviation, cu sediul în apropiere de aeroportul Columbia County din Hudson, New York. În cele din urmă, Richmor a dat în judecată Sportsflight pentru încălcarea termenilor contractului.
În cadrul procesului, au fost dezvăluite costurile şi rutele a numeroase zboruri CIA.
Norica Nicolai, care a coordonat comisia parlamentară privind închisorile CIA, a declarat, la RFI, că noile date privind zborurile CIA sunt "uşor confuze şi total nerelevante", ea precizând că ancheta Parlamentului a exclus clar posibilitatea existenţei unor închisori, dar nu transferul de deţinuţi.
"Aceste date (prezentate de Washington Post - n.r.), care sunt uşor confuze şi total nerelevante în intenţia de a dovedi acest schimb de prizonieri sau existenţa unor închisori pe teritoriul României, nu schimbă cu nimic datele problemei. Pot să accept că în SUA e o anchetă judiciară în legătură cu contractarea de către CIA a unor zboruri private în scopul utilizării pentru transferul de deţinuţi, însă acesta nu dovedeşte nimic în legătură cu România", spune europarlamentarul liberal.
"Cred că dacă ar fi dorit cineva să afle ceva în legătură cu această poveste, ar fi trebuit să o facă la momentul respectiv, adică 2003, 2004, 2005", afirmă Norica Nicolai.
Fostul senator PNL, care a coordonat ancheta parlamentară în scandalul închisorilor secrete ale CIA, precizează că nu exclude transferurile de deţinuţi: "O anchetă parlamentară nu are mijloacele unei anchete judiciare. Noi am exclus clar posibilitatea existenţei unor închisori, dar niciodată transferurile de deţinuţi, pentru că din punctul de vedere al Convenţiei de la Chicago, România nu a avut niciodată posibilitatea să intre în aeronavele americane şi să investigheze în interiorul lor".
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Sectorul tech e „zguduit” de prezența lui Elon Musk. Ce impact are noua Administrație Trump asupra marilor companii
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Israelul a distrus o facilitate nucleară iraniană. Aceasta era considerată inactivă după închiderea oficială din 2003
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Povestea româncei care a creat una dintre cele mai importante afaceri româneşti, cu care a devenit şi miliardară in euro
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner a dat o declarație ciudată despre relația lor
PROSPORT.RO
Regina Întunericului rupe tăcerea, la o zi după înmormântarea secretă a lui Prigoană: 'Nu și-a dorit să fie văzut mort!'
CANCAN.RO
Cât a plătit acest bucureștean, în localul lui Mugur Mihăiescu, pentru un singur ou ochi și o porție de mămăligă, cu brânză și smântână
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe