Comisarul european pentru Extindere: Admiterea României şi Bulgariei a afectat credibilitatea extinderii UE. MAE: Asocierea aderării noastre cu diminuarea credibilităţii extinderii, nepotrivită

Admiterea României şi Bulgariei în UE a pus sub semnul întrebării credibilitatea extinderii Uniunii, afirmă Stefan Füle, comisarul european pentru Extindere. MAE reacţionează: Asocierea aderării noastre cu diminuarea credibilităţii extinderii este nepotrivită.

Urmărește
2886 afișări
Imaginea articolului Comisarul european pentru Extindere: Admiterea României şi Bulgariei a afectat credibilitatea extinderii UE. MAE: Asocierea aderării noastre cu diminuarea credibilităţii extinderii, nepotrivită

Stefan Fule (Imagine: Stefan Micsik/Mediafax Foto)

Întrebat, într-un interviu acordat Euractiv Cehia, ce s-a schimbat în domeniul procesului de extindere în ultimii cinci ani, Stefan Fule a răspuns:

"Multe lucruri. Atât statele membre, cât şi cele candidate simt o oboseală în legătură cu ritmul lent al procesului de extindere. În primul rând, ultima extindere, cu România şi Bulgaria, a ridicat o serie de semne de întrebare în legătură cu credibilitatea întregului proces. Pentru că a fost prima dată când UE a decis să introducă un mecanism special de cooperare şi verificare în cazul unor state membre. Cea mai mare provocare a fost restabilirea credibilităţii pierdute privind procesul de extindere. Suntem nevoiţi să extindem şi să înăsprim standardele. Statele candidate trebuie să demonstreze că legislaţia adoptată este funcţională".

"Înainte ca eu să încep să lucrez pentru Comisia Europeană, statele membre aveau la dispoziţie doar câteva instrumente de a influenţa sau chiar a bloca extinderea. Acum au peste 100 de posibilităţi de a face acest lucru. Noi nu vrem să încetinim procesul de extindere. Dar orice stat membru are acum mai multe posibilităţi de a monitoriza calitatea bună a nivelului de pregătire a statelor membre", adaugă Fule.

"Un alt pas înainte este integrarea economică a statelor candidate. (...) Ne concentram pe creşterea economică şi pe crearea de locuri de muncă abia după ce un stat era deja membru al UE. Acum ne implicăm pentru a ajuta statele să aplice reforme structurale, pentru a le aduce mai aproape de UE la începutul procesului. Extinderea nu constă în bifarea unor criterii pe hârtie. Este un proces de schimbări şi transformări reale", precizează comisarul UE.

MAE: E nepotrivită asocierea aderării României la UE cu ideea diminuării credibilităţii extinderii

Asocierea aderării României şi Bulgariei la UE cu ideea diminuării credibilităţii procesului de extindere este total nepotrivită, a precizat, la solicitarea MEDIAFAX, MAE, subliniind că orice ambiguităţi în declaraţiile publice sunt de natură să minimalizeze beneficiile aduse de lărgirea Uniunii.

Reacţia Ministerului de Externe vine după ce comisarul european pentru Extindere, Stefan Füle, a precizat că admiterea României şi Bulgariei în Uniunea Europeană a pus sub semnul întrebării credibilitatea procesului de extindere a Uniunii Europene, atât statele membre cât şi cele candidate devenind nemulţumite de ritmul lent al procesului integrării.

MAE precizează că, pentru clarificarea declaraţiilor comisarului, a întreprins demersuri pe lângă Cabinetul oficialului european. "Din discuţiile avute, a rezultat că intenţia comisarului Füle a fost aceea de a sublinia că introducerea unor mecanisme suplimentare după aderare - şi nu aderarea efectivă a acestor state la UE - a dus la decredibilizarea procesului de extindere. Este regretabilă citarea scoasă din context a referirilor la MCV, aceasta cu atât mai mult cu cât comisarul Füle a fost unul dintre comisarii care s-a pronunţat în repetate rânduri în favoarea eliminării mecanismului de cooperare şi verificare pentru România şi Bulgaria", se arată în răspunsul Ministerului de Externe.

Pe de altă parte, MAE apreciază că "ambiguităţile, chiar şi neintenţionate, în declaraţiile publice făcute pe aceasta temă sunt de natură să minimalizeze, în mod nejustificat şi incorect, beneficiile incontestabile ale aderării şi ale procesului de extindere, atât pentru state beneficiare ale acestuia, cât şi pentru Uniune în ansamblul său".

"Fiecare val de lărgire a UE a adus cu sine atât provocări, cât şi avantaje substanţiale, atât pentru Uniune în ansamblul său, cât şi pentru ţările implicate în procesul de extindere. Credibilitatea acestuia se consolidează prin procesele de reformă pe care extinderea le presupune. În acest context, apare total nepotrivită orice posibilă asociere a etapei de aderare a României şi a Bulgariei la UE cu ideea diminuării credibilităţii procesului de extindere. Politica de extindere a urmat tendinţa constantă de ajustare specifică tuturor proceselor de aderare de noi state membre", precizează MAE.

Totodată, Ministerul de Externe subliniază că, în actualul context european, este "importantă focalizarea discursului public al liderilor europeni pe transmiterea de mesaje corecte, constructive, care să sprijine procesul de consolidare a integrării europene".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici