- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Comisarul european pentru Relaţii Externe: Ucraina nu va deveni membră a UE în viitorul apropiat
Ucraina nu va deveni membră a Uniunii Europene în viitorul apropiat, a anunţat joi Comisia Europeană, după ce nici liderii NATO nu au fost de acord ca Georgia şi Ucraina, două foste republici sovietice, să participe imediat la Planul de Acţiune pentru Aderare (MAP).
Comisarul european pentru Relaţii Externe: Ucraina nu va deveni membră a UE în viitorul apropiat (Imagine: Mediafax Foto)
"Dar pe viitor nimic nu este exclus, porţile nu sunt nici deschise, nici închise", a spus comisarul UE.
Ministerul ucrainean de Externe a reacţionat imediat la declaraţiile comisarului UE. Într-un comunicat, Kievul reproşează Uniunii Europene că are "o abordare unilaterală" asupra Politicii de Vecinătate.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
-
Ursula von der Leyen, la 35 de ani de la Revoluţie: România şi Europa onorează sacrificiul românilor
Poziţia Ucrainei în această privinţă "nu s-a schimbat", continuă Ministerul ucrainean de Externe. "Principiile de bază ale acestei Politici de Vecinătate nu corespund intereselor strategice ale Ucrainei de a deveni membră a Uniunii Europene pe termen lung", se mai arată în comunicat.
Kievul contrazice Comisia Europeană, care susţine că Politica de Vecinătate este un succes. "Succesul aplicării Planului de Acţiune de către Ucraina reflectă voinţa noastră politică generală şi eforturile persistente ale Ucrainei pentru a realiza reformele interne necesare îndeplinirii criteriilor de aderare la UE. Nu rezultatul succesului Politicii de Vecinătate", subliniază Kievul.
Cele 27 de state membre UE, dintre care 21 sunt şi membre NATO, sunt divizate în privinţa integrării Ucrainei în blocul comunitar. Ţări precum Franţa şi Germania nu sunt favorabile aderării Ucrainei la Uniunea Europeană, în timp ce aspiraţiile europene ale fostei republici sovietice sunt susţinute de state est-europene şi de Marea Britanie.
Liderii NATO nu au fost de acord cu acordarea statutului oficial de state candidate Georgiei şi Ucrainei, dând asigurări că într-o bună zi cele două ţări vor deveni membre ale Alianţei.
Premierul ucrainean Iulia Timoşenko a primit din partea UE asigurări privind un parteneriat consolidat şi un acord de liber schimb.
"Au avut loc deja şapte runde de negocieri şi totul merge bine", a precizat Ferrero-Waldner fără a spune când se vor încheia.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO