Comisarul european pentru sănătate şi siguranţă alimentară anunţă că va analiza situaţia pestei porcine din România

Comisarul european Vytenis Andriukaitis pentru sănătate şi siguranţă alimentară, va analiza „împreună cu aparatul tehnic” situaţia pestei porcine africane din România, dar şi ce măsuri pot fi luate pentru creşterea eficienţei în combatere şi eradicare, transmite marţi Ministerul Agriculturii.

Urmărește
389 afișări
Imaginea articolului Comisarul european pentru sănătate şi siguranţă alimentară anunţă că va analiza situaţia pestei porcine din România

Comisarul european pentru sănătate şi siguranţă alimentară anunţă că va analiza situaţia pestei porcine din România

În data de 6 septembrie s-a desfăşurat la Bruxelles o conferinţă cu tema „Bolile transfrontaliere în Europa, importanţa cooperării internaţionale pentru creşterea sustenabilă a animalelor”, la conferinţă fiind prezenţi reprezentanţi din 41 de ţări, iar din partea României a participat ministrul Agriculturii, Petre Daea şi Traian Petcu, subsecretar de stat.

„Cu ocazia acestei conferinţe, ministrul Petre Daea a avut o întrevedere cu comisarul european, Vytenis Andriukaitis si cu directorul general DG Sante, Xavier Prats Monne. În cadrul întâlnirii s-a făcut o analiză a evoluţiei pestei porcine africane (PPA) în România, în care ministrul Agriculturii, Petre Daea, a prezentat toate informaţiile existente până în prezent in acest domeniu”, anunţă ministerul Agriculturii.

„Comisarul Andriukaitis s-a arătat extrem de interesat de aceste discuţii, afirmând că, împreună cu aparatul tehnic, va analiza evoluţia PPA în România, precum şi măsurile ce pot fi luate pentru creşterea eficienţei în combatere şi eradicare”, adaugă Ministerul.

Potrivit documentului transmis, una dintre concluziile conferinţei a fost aceea că bolile transfrontaliere nu pot fi eradicate fără cooperarea fermierilor, dar şi nevoia de cooperare internaţională pentru prevenirea răspândirii bolilor.

Petre Daea a subliniat „necesitatea discutării problematicii legate de existenţa şi manifestarea bolilor la animale, care nu ţin cont de graniţe, afectând în acest mod dezvoltarea zootehniei”.

De asemenea, reprezentanţii delegaţi ai României au apreciat că este necesară alocarea de sume distincte pentru cercetare în privinţa bolilor transfrontaliere.

„Mecanismele actuale sunt costisitoare, consumatoare de resurse financiare, umane şi administrative şi au un important impact economic şi social. Ca mod de abordare în perspectivă, este necesară alocarea de sume distincte şi consistente pentru cercetare, iar România este şi va fi parte în lupta comună împotriva bolilor animalelor, folosindu-ne de experienţa proprie şi de analiza temeinică în interpretarea evoluţiei acestora, pentru îmbunătăţirea metodelor de lucru atât de necesare în eradicarea lor”, menţionează sursa citată.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici