Comisia antiabuz de la Vatican cere reguli mai clare privind despăgubirea victimelor

Biserica Catolică trebuie să unifice politicile privind despăgubirea victimelor abuzurilor sexuale comise de clerici, a declarat marţi, în primul său raport anual, comisia pentru protecţia copilului a Vaticanului, citată de Reuters.

Urmărește
84 afișări
Imaginea articolului Comisia antiabuz de la Vatican cere reguli mai clare privind despăgubirea victimelor

Comisia antiabuz de la Vatican cere reguli mai clare privind despăgubirea victimelor

Timp de decenii, Biserica a fost zguduită de scandaluri în întreaga lume în care au fost implicaţi preoţi pedofili şi de muşamalizarea crimelor lor, ceea ce i-a afectat credibilitatea şi a costat-o sute de milioane de dolari în despăgubiri.

Comisia a subliniat „importanţa compensaţiilor pentru victime/supravieţuitori, ca un angajament concret faţă de procesul lor de vindecare”, şi s-a angajat să lucreze „astfel încât procedurile standardizate şi cunoscute să fie dezvoltate într-un mod mai cuprinzător”.

Acesta a afirmat că despăgubirea nu este doar financiară, „ci cuprinde un spectru mult mai larg de acţiuni ... cum ar fi recunoaşterea greşelilor, scuzele publice şi alte forme de apropiere fraternă reală faţă de victime/supravieţuitori şi comunităţile acestora”.

Acesta a adăugat că va aprofunda problema reparaţiilor în raportul său de anul viitor.

Papa Francisc s-a confruntat cu unele dintre cele mai puternice critici care i-au fost aduse cu privire la abuzurile clerului în timpul unei vizite efectuate în septembrie în Belgia, unde atât regele, cât şi prim-ministrul ţării au solicitat măsuri mai concrete pentru victime.

Luna aceasta, un summit la Vatican al episcopilor din întreaga lume s-a încheiat sâmbătă cu un text final în care aceştia îşi cereau scuze de mai multe ori pentru durerea „nespusă şi continuă” suferită de catolicii care au fost abuzaţi de clerici.

Raportul de marţi a solicitat, de asemenea, mai multă transparenţă, acordând victimelor un acces mai mare la documentele care le privesc, o împărţire mai clară a rolurilor între departamentele Vaticanului care se ocupă de abuzuri şi o pedepsire mai eficientă a infractorilor.

Raportul notează că „acţiunile şi/sau inacţiunile” din trecut ale liderilor Bisericii „au fost sursa unui prejudiciu suplimentar pentru victimele/supravieţuitorii abuzurilor sexuale”, dezvăluind necesitatea „unei proceduri disciplinare sau administrative care să ofere o cale eficientă pentru demisia sau revocarea din funcţie”.

Comisia antiabuz a Vaticanului a fost înfiinţată de Francisc în 2013 şi a fost prima de acest gen. Ea s-a confruntat cu critici dure din partea supravieţuitorilor abuzurilor, care spun că nu a implementat reforme eficiente pentru a proteja copiii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici