- Home
- Externe
- CHIŞINĂU, (06.06.2017, 17:07)
- Andrei Ionascu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Comisia de la Veneţia nu este acord cu schimbarea sistemului electoral în Republica Moldova
Planul Republicii Moldova de schimbare a sistemului electoral pentru alegerile parlamentare, din vot pe liste în vot uninominal, este "nepotrivit", au concluzionat experţii pentru drepturile omului din cadrul Comisiei de la Veneţia, potrivit unui document prezentat pe site-ul agenţiei Reuters.
Urmărește
944 afișări
Comisia de la Veneţia nu este acord cu schimbarea sistemului electoral în Republica Moldova
Propunerea de schimbare a sistemului electoral a fost depusă la începutul lunii martie de Partidul Democrat din Moldova, aflat la guvernare, şi este susţinut de premierul Pavel Filip.
Raportul experţilor europeni a fost întocmit de către Comisia de la Veneţia, un organism care se pronunţă asupra disputelor privind drepturile şi principiile democratice în Europa şi ale cărui decizii sunt respectate de către statele membre.
Potrivit concluziilor, care nu au fost făcute publice în mod oficial, experţii consideră că există riscul ca noul sistem electoral propus să fie susceptibil la o influenţă nejustificată din partea intereselor politice sau de afaceri.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Garda Națională a fost activată în Washington pentru a asigura securitatea alegerilor din 2024
-
Cel mai negru scenariu al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova: „Vor lichida treptat orice instituţie democratică”
-
Alegeri în Republica Moldova: Preoţii din R. Moldova care au călătorit la Moscova, instruiţi să-i asigure lui Stoianoglo voturi
-
MAE: Nouă români rămân dispăruţi în urma inundaţiilor din Spania
"Comisia electorală centrală ar putea fi supusă influenţei politice atunci când va implementa reforma propusă. Având în vedere aceste preocupări şi având în vedere consultarea limitată şi consensul necesar pentru reformarea sistemului electoral, o astfel de schimbare fundamentală în actualul context politic din Moldova este nepotrivită", se arată în documentul consultat de Reuters.
Andrian Candu, purtătorul de cuvânt al Parlamentului Republicii Moldova şi membru al Partidului Democrat, a precizat că nu este de acord cu concluziile experţilor Comisiei de la Veneţia, dar partidul său este dispus să colaboreze în privinţa recomandărilor tehnice.
"Vom lucra alături de partenerii internaţionali şi de Comisia de la Veneţia pentru a obţine un consens privind schimbarea sistemului electoral. Coaliţia de guvernare va primi argumentele juridice şi expertiza tehnică din partea Comisiei pentru ca legislaţia să poată fi îmbunătăţită, fără a interveni în alegerea suverană a ţării", a spus Candu.
În acest moment, Republica Moldova îşi alege componenţa Parlamentului în baza unui sistem de reprezentare proporţională. Transformarea sistemului electoral din vot pe liste în vot uninominal ar însemna ca alegătorii vor vota direct pentru un candidat din districtul lor.
Susţinătorii proiectului spun că ideea unor parlamentari care să reprezinte anumite circumscripţii ar îmbunătăţi legătura dintre Parlament şi alegători. Oponenţii susţin că este vorba despre o încercare de a folosi sistemul electoral în favoarea Partidului Democrat.
Republica Moldova are un acord comercial cu Uniunea Europeană, iar Guvernul de la Chişinău a anunţat că doreşte o integrare în UE. Pe de altă parte, preşedintele Igor Dodon consideră că moldovenii ar trebui să se concentreze pe consolidarea unei legături cu Rusia.
Citeşte şi: Aderarea la NATO a fost impusă Muntenegrului, parte a unui proiect geopolitic, afirmă Serghei Lavrov
Citeşte şi: ATACUL din Londra: Poliţia britanică a stabilit identitatea celui de-al treilea atacator. Bărbatul avea cetăţenie marocană şi italiană - FOTO
Citeşte şi: Bancnote şi cecuri de peste 1 milion de euro, descoperite într-un fort abandonat al militanţilor afiliaţi SI din Filipine
Citeşte şi: Primarul Londrei solicită anularea vizitei de stat a lui Donald Trump, după schimbul acid de replici pe tema atentatului teorist de la Londra/ Boris Johnson: Vizita de stat a lui Trump va avea loc
Citeşte şi: Contractor american, acuzat că ar fi făcut publice informaţii clasificate ale anchetei privind Rusia. Moscova respinge categoric acuzaţiile legate de rolul în atacurile cibernetice care au vizat comisia electorală din SUA
Citește pe alephnews.ro: Fermele ecologice sunt rezistente în fața inundațiilor și declinului biodiversității
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru antrenorul personal
PROSPORT.RO
Calvar nesfârșit pentru românca întemnițată în China din 2017. ”Dacă nu ai spălat bine podeaua, nu mai ai dreptul la hrană suplimentară din banii tăi”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe