Comisia de la Veneţia nu este acord cu schimbarea sistemului electoral în Republica Moldova

Planul Republicii Moldova de schimbare a sistemului electoral pentru alegerile parlamentare, din vot pe liste în vot uninominal, este "nepotrivit", au concluzionat experţii pentru drepturile omului din cadrul Comisiei de la Veneţia, potrivit unui document prezentat pe site-ul agenţiei Reuters.

Urmărește
945 afișări
Imaginea articolului Comisia de la Veneţia nu este acord cu schimbarea sistemului electoral în Republica Moldova

Comisia de la Veneţia nu este acord cu schimbarea sistemului electoral în Republica Moldova

Propunerea de schimbare a sistemului electoral a fost depusă la începutul lunii martie de Partidul Democrat din Moldova, aflat la guvernare, şi este susţinut de premierul Pavel Filip.

Raportul experţilor europeni a fost întocmit de către Comisia de la Veneţia, un organism care se pronunţă asupra disputelor privind drepturile şi principiile democratice în Europa şi ale cărui decizii sunt respectate de către statele membre.

Potrivit concluziilor, care nu au fost făcute publice în mod oficial, experţii consideră că există riscul ca noul sistem electoral propus să fie susceptibil la o influenţă nejustificată din partea intereselor politice sau de afaceri.

"Comisia electorală centrală ar putea fi supusă influenţei politice atunci când va implementa reforma propusă. Având în vedere aceste preocupări şi având în vedere consultarea limitată şi consensul necesar pentru reformarea sistemului electoral, o astfel de schimbare fundamentală în actualul context politic din Moldova este nepotrivită", se arată în documentul consultat de Reuters.

Andrian Candu, purtătorul de cuvânt al Parlamentului Republicii Moldova şi membru al Partidului Democrat, a precizat că nu este de acord cu concluziile experţilor Comisiei de la Veneţia, dar partidul său este dispus să colaboreze în privinţa recomandărilor tehnice.

"Vom lucra alături de partenerii internaţionali şi de Comisia de la Veneţia pentru a obţine un consens privind schimbarea sistemului electoral. Coaliţia de guvernare va primi argumentele juridice şi expertiza tehnică din partea Comisiei pentru ca legislaţia să poată fi îmbunătăţită, fără a interveni în alegerea suverană a ţării", a spus Candu.

În acest moment, Republica Moldova îşi alege componenţa Parlamentului în baza unui sistem de reprezentare proporţională. Transformarea sistemului electoral din vot pe liste în vot uninominal ar însemna ca alegătorii vor vota direct pentru un candidat din districtul lor.

Susţinătorii proiectului spun că ideea unor parlamentari care să reprezinte anumite circumscripţii ar îmbunătăţi legătura dintre Parlament şi alegători. Oponenţii susţin că este vorba despre o încercare de a folosi sistemul electoral în favoarea Partidului Democrat.

Republica Moldova are un acord comercial cu Uniunea Europeană, iar Guvernul de la Chişinău a anunţat că doreşte o integrare în UE. Pe de altă parte, preşedintele Igor Dodon consideră că moldovenii ar trebui să se concentreze pe consolidarea unei legături cu Rusia.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici