Comisia Europeană a ameninţat din nou Franţa cu sancţiuni după afirmaţiile ministrului de interne francez despre romi

Franţa a fost ameninţată din nou cu sancţiuni, miercuri, de către Comisia Europeană (CE), în urma afirmaţiilor ministrului socialist de Interne Manuel Valls despre imposibilitatea inserţiei acestora şi expulzarea inevitabilă a celor mai mulţi dintre ei.

Urmărește
969 afișări
Imaginea articolului Comisia Europeană a ameninţat din nou Franţa cu sancţiuni după afirmaţiile ministrului de interne francez despre romi

Comisia Europeană a ameninţat din nou Franţa cu sancţiuni după afirmaţiile ministrului de interne francez despre romi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Majoritatea (romilor) trebuie să fie condusă la frontieră", a insistat miercuri Manuel Valls pentru grupul de radio-televiziune RMC/BFMTV. "Este iluzoriu să ne gândim că vom soluţiona această problemă doar prin inserţie" socială, declarase deja ministrul francez marţi, evocând "moduri de viaţă (ale romilor) extrem de diferite de ale noastre (francezilor) şi care se află, evident, în confruntare".

"În România, dar şi în Bulgaria într-o mai mică măsură, trebuie să aibă loc proiectele de inserţie", a subliniat el miercuri.

Într-o reacţie, CE a amintit că romii, cetăţeni europeni, au dreptul să circule liber în toate statele membre ale Uniunii Europene (UE).

"Dacă aceste principii înscrise în Tratatate nu sunt respectate, Comisia va utiliza toate mijloacele pe care le are la dispoziţie", a avertizat Olivier Bailly, un purtător de cuvânt al CE, răspunzând unei întrebări despre eventuale sancţiuni

"Franţa respectă toate convenţiile europene", a replicat miercuri după-amiaza Manuel Valls.

CE are posibilitatea să deschidă o procedură de infringement împotriva unui stat membru, în cazul în care ea apreciază că ţara respectivă nu respectă drepturile fundamentale în vigoare în UE.

Ea a deplâns o confuzie "voluntară sau involuntară" în regulile şi principiile europene pe care o fac oficiali politici din Franţa.

"Urmează alegeri în Franţa", a rezumat Viviane Reding, vicepreşedinta CE însărcinată cu Justiţia, referindu-se la alegerile municipale din această ţară, prevăzute în martie 2014.

În urmă cu trei ani, sub preşedinţia lui Nicolas Sarkozy, Reding a ameninţat deja Franţa în acest sens, dacă nu opreşte expulzările romilor.

Miercuri, ea a evocat suma de "50 de miliarde de euro" pe care UE a pus-o la dispoziţia statelor membre în vederea inserţiei romilor. "Însă banii nu ajung acolo unde ar trebui să ajungă, în comune, la primari, acolo unde există aşezări ilegale care trebuie să fie desfiinţate", a spus ea.

Comisarul Consiliului Europei (CoE) pentru Drepturile Omului Nils Muiznieks s-a declarat, la rândul său,"foarte îngrijorat" de "retorica antiromi" din Franţa, apreciind că ea riscă să "ia un viraj periculos odată cu viitoarele alegeri muncipale şi europene".

Record de romi expluzaţi

Potrivit unui raport Amnesty International (AI) dat publicităţii miercuri, numărul romilor expluzaţi din Franţa este "în creştere şi s-au atins recorduri în 2012 şi 2013".

"În 2012, 11.982 de imigranţi romi au fost goniţi din imobile ocupate şi tabere în care locuiau", un număr care "a crescut foarte puternic în primele două trimestre din 2013, ajungând la 10.174 de persoane, un nivel niciodată atins de la începutul înregistrării acestor date în 2010", subliniază AI.

Aceste date par să arate că sosirea stângii la putere nu a modificat situaţia precară în care trăiesc romii în Franţa.

Guvernul francez "a creat o nouă abordare asupra situaţiei populaţiilor rome", a subliniat miercuri ministrul francez pentru Afaceri Europene Thierry Repentin. "Voinţa de acţiune a autorităţilor române faţă de populaţia romă a fost urmată de primele efecte, mulţumită unor proiecte concrete de inserţie" finanţate cu concursul UE, a declarat el pentru presă.

Însă afirmaţiile lui Valls au suscitat critici inclusiv în tabăra sa, colegul său Arnaud Montebourg, ministrul francez al Industriei, catalogându-le drept "excesive". Primul secretar al Partidului Socialist (PS) Harlem Désir a declarat, la rândul său, că nu crede "în teoriile potrivit cărora anumite populaţii nu pot fi integrate".

În Europa există 10-12 milioane de romi, iar cea mai mare parte dintre ei sunt cetăţeni europeni.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici