Comisia Europeană a semnat un contract pentru furnizarea unui tratament anti-COVID-19 cu anticorpi monoclonali

Comisia Europeană (CE) a semnat cu compania farmaceutică Eli Lilly un contract-cadru de achiziţie vizând furnizarea unui tratament cu anticorpi monoclonali pentru pacienţii afectaţi de noul coronavirus.

Urmărește
2800 afișări
Imaginea articolului Comisia Europeană a semnat un contract pentru furnizarea unui tratament anti-COVID-19 cu anticorpi monoclonali

Comisia Europeană a semnat un contract pentru furnizarea unui tratament anti-COVID-19 cu anticorpi monoclonali

Potrivit unui comunicat al CE, aceasta este cea mai recentă evoluţie în ceea ce priveşte constituirea primului portofoliu, constând în cinci mijloace terapeutice promiţătoare, anunţat de Comisie în iunie 2021, în cadrul Strategiei UE privind mijloacele terapeutice împotriva Covid-19.

În prezent, medicamentul face obiectul revizuirii datelor sale pe măsură ce sunt disponibile, de către Agenţia Europeană pentru Medicamente. Optsprezece state membre au aderat la achiziţia comună pentru achiziţionarea a maximum 220 000 de cure de tratament.

„Peste 73% din populaţia adultă din UE este în prezent vaccinată complet, iar această rată va creşte în continuare. Dar vaccinurile nu pot fi singurul răspuns la COVID-19. Oamenii continuă să se infecteze şi să se îmbolnăvească. Trebuie să ne continuăm activitatea pentru a preveni îmbolnăvirile, utilizând vaccinurile, şi, în acelaşi timp, trebuie să ne asigurăm că putem trata pacienţii cu mijloace terapeutice eficace. Prin semnarea de astăzi finalizăm cea de a treia procedură de achiziţii publice şi ne îndeplinim angajamentul asumat în cadrul Strategiei UE privind mijloacele terapeutice de a facilita accesul pacienţilor afectaţi de Covid-19 la medicamente de ultimă generaţie”, a declarat Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate şi siguranţă alimentară.

Reprezentanţii CE precizează că produsul realizat de compania Eli Lilly este o combinaţie de doi anticorpi monoclonali (bamlanivimab şi etesevimab) pentru tratamentul pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus care nu au nevoie de oxigen, dar care prezintă un risc mare de a face o formă severă de Covid-19. Anticorpii monoclonali sunt proteine produse în laborator care imită capacitatea sistemului imunitar de a combate noul coronavirus. Aceştia se fixează de proteina virală de suprafaţă (spike) şi blochează astfel capacitatea virusului de a se fixa de celulele umane.

În temeiul contractului-cadru de achiziţie comună încheiat cu Eli Lilly, statele membre pot achiziţiona produsul dacă şi atunci când este necesar, după ce produsul a primit fie o autorizaţie de introducere pe piaţă condiţionată la nivelul UE din partea Agenţiei Europene pentru Medicamente, fie o autorizaţie de utilizare în situaţii de urgenţă în statul membru în cauză.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici