- Home
- Externe
- BRUXELLES/ROMA, (29.12.2016, 20:53)
- Mihai Draghici
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Comisia Europeană aprobă prelungirea asistenţei pentru băncile italiene. Recapitalizarea nu este încă autorizată
Comisia Europeană a aprobat, joi seară, prelungirea cu şase luni a planului Italiei de a furniza asistenţă financiară băncilor care au dificultăţi, inclusiv grupului Monte dei Paschi di Siena, însă sistemul este diferit de iniţiativa de recapitalizare, care va fi verificată separat de UE.
Urmărește
615 afișări
Comisia Europeană aprobă prelungirea asistenţei pentru băncile italiene. Recapitalizarea nu este încă autorizată (Imagine: AFP/ Arhiva Foto Mediafax)
"Comisia Europeană a aprobat prelungirea până pe 30 iunie 2017 a sistemului de garantare a lichidităţilor pentru băncile italiene, în conformitate cu reglementările comunitare", se arată într-un comunicat al Executivului Uniunii Europene citat de site-ul italian UnioneSarda.it.
Numeroase sisteme de asistenţă similară sunt în vigoare în state membre UE - spre exemplu în Republica Cipru, în Grecia, Polonia şi Portugalia, pentru garantarea funcţionalităţii băncilor care au dificultăţi. Potrivit reglementărilor UE, băncile care au deficienţe de capital nu pot beneficia de scheme generale automate de alimentare cu lichidităţi, fiind necesară aprobarea Comisiei Europene de la caz la caz, notează site-ul agenţiei Reuters.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
-
Valdimir Putin se confruntă cu o revoltă a armatei, deoarece „comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
"Italia a cerut autorizarea Comisiei Europene pentru acordarea de susţinere Băncii Monte dei Paschi di Siena. Comisia Europeană a aprobat separat această cerere, în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat", a precizat Comisia Europeană.
Banca Centrală Europeană a transmis zilele trecute grupului bancar Monte dei Paschi di Siena că va avea nevoie de acumularea unui fond de recapitalizare de 8,8 miliarde de euro, mult mai mare decât estimarea de cinci miliarde de euro făcută de banca italiană. Joi, Guvernul Italiei a cerut, în mod vehement, explicaţii din partea BCE. "Ar fi fost util, dacă nu chiar politicos, să avem puţin mai multe informaţii din partea BCE în legătură cu criteriile de evaluare care au condus la această concluzie", a reacţionat Pier Carlo Padoan, ministrul italian al Economiei, citat de ziarul Il Sole 24 Ore.
Guvernul de la Roma a aprobat săptămâna trecută ajutorul de stat pentru Monte dei Paschi di Siena (MPS), a treia cea mai mare bancă din Italia, după ce aceasta nu a reuşit să strângă cinci miliarde de euro din partea investitorilor privaţi pentru capitalizare. Banca Monte dei Paschi di Siena a dezvăluit că a depus o solicitare oficială la BCE pentru aprobarea "recapitalizării preventive", un tip de intervenţie a statului pentru o bancă ce se confruntă cu dificultăţi dar care încă este solventă.
În răspunsul oficial, BCE a anunţat că a calculat capitalul de care MPS ar avea nevoie pe baza unui model generat în urma testelor de rezistenţă aplicate băncilor în urmă cu câteva luni. MPS a explicat, potrivit site-ului MilanoFinanza.it, că încă nu are nevoie de "recapitalizare", ci este doar în situaţia de "necesitate de capital". Potrivit modelului realizat pe baza rezultatelor ultimului test de rezistenţă efectuat de BCE, "MPS are un deficit de capital (...) de 8,8 miliarde de euro", cu 3,8 miliarde de euro mai mult decât estimarea de 5 miliarde, a transmis banca italiană luni seară, citând din comunicatul primit de la Banca Centrală Europeană.
Parlamentul Italiei a aprobat pe 21 decembrie solicitarea Guvernului Paolo Gentiloni în sensul contractării unor credite de 20 de miliarde de euro pentru relansarea sistemului bancar, a relatat ziarul La Repubblica.
În contextul în care criza care afectează Banca Monte dei Paschi, cea mai veche din lume, riscă să se extindă la întregul sistem bancar din Italia, Guvernul Paolo Gentiloni, la propunerea ministrului Economiei, Pier Carlo Padoan, a cerut Parlamentului posibilitatea de a "creşte gradul de îndatorare cu 20 de miliarde de euro". Planul, menit să ofere capital pentru stabilizarea sistemului bancar, a fost aprobat în această formă de Parlamentul de la Roma. În cadrul acestui plan, cinci miliarde de euro ar urma să fie oferite pentru recapitalizarea Băncii Monte dei Paschi.
Însă, conform unei analize a agenţiei Bloomberg citată de cotidianul La Repubblica, cele 20 de miliarde de euro ar fi insuficiente, întrucât băncile italiene ar avea nevoie de 52 de miliarde de euro. Astfel, Banca BPM ar avea nevoie de peste 8,5 miliarde, Unicredit de 8 miliarde, Intesa de 7 miliarde, Monte dei Paschi de 5, UBI Banca de 3 miliarde, UPER de 2 miliarde, iar Sondrio şi Carige de câte un miliard. Alte bănci italiene ar avea nevoie în total de alte peste 16 miliarde.
Monte dei Paschi di Siena, a treia cea mai mare bancă din Italia, trebuia să strângă, potrivit propriilor estimări, capital nou în valoare de cinci miliarde de euro până la finalul lunii. Banca este împovărată de credite neperformante şi este considerată una dintre cele mai slabe dintre băncile importante din Uniunea Europeană.
Surse citate de ziarul La Repubblica afirmau pe 9 decembrie că Guvernul Italiei avea deja un plan de urgenţă pentru relansarea sistemului bancar, după ce Banca Centrală Europeană (BCE) a respins planul Băncii Monte dei Paschi di Siena (MPS) de a prelungire a eforturilor de redresare.
Banca Centrală Europeană (BCE) a respins pe 8 decembrie solicitarea băncii falimentare Monte dei Paschi di Siena (MPS) de prelungire a activităţilor pentru capitalizarea privată. Decizia BCE a deschis calea implementării unui plan de asistenţă financiară de stat pentru relansarea sistemului bancar italian.
Eşecul Guvernului Matteo Renzi în referendumul constituţional riscă să amplifice criza bancară din Italia, cu efecte în zona euro, comenta cotidianul Financial Times pe 6 decembrie, avertizând că acesta ar putea fi cel mai important test pentru noile reglementări europene de gestionare a băncilor falimentare. Iniţial, Banca Monte dei Paschi spera să obţină o investiţie de un miliard de euro din Qatar de care depindea planul în valoare de cinci miliarde de euro pentru recapitalizare. Oficialii din domeniul bancar se tem că un eşec în relansarea acestei bănci, care se află, potrivit evaluărilor UE, în poziţia cea mai riscantă la nivel european, ar putea afecta încrederea investitorilor în întregul sector bancar din Italia, care se confruntă cu perspectiva unor pierderi de 360 de miliarde de euro din cauza creditelor neperformante. "Italia este primul şi posibil cel mai important test al noului regim european de gestionare a băncilor falimentare", nota Financial Times, amintind că, începând de la criza din 2008, Italia a tras de timp în căutarea soluţiilor, aşteptând investiţii din domeniul privat de teamă că o intervenţie a UE pentru relansarea sectorului bancar ar speria investitorii, clienţii băncilor şi alegătorii.
În urmă cu câteva luni, premierul italian de la acea vreme, Matteo Renzi, a refuzat un plan al UE care prevedea măsuri stricte în schimbul injectării de fonduri de stat, convertirea unei părţi a obligaţiunilor şi oferirea de compensaţii investitorilor mici. Planul Bruxellesului este încă disponibil dacă Guvernul de la Roma se va răzgândi.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Jennifer Lopez dezvăluie „dificultățile” pe care le întâmpină ca părinte care are gemeni: „Vrei să dai tot ce ai mai bun pentru ei. Vrei să îi ridici”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe