- Home
- Externe
- BRUXELLES, (13.02.2013, 21:37)
- Mihai Draghici
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Comisia Europeană cere statelor UE să facă TESTE ADN pe produsele din carne de vită
Comisia Europeană cere tuturor statelor membre UE să efectueze teste ADN pe produse care ar trebui să aibă carne de vită, în contextul scandalului cărnii de cal.
Urmărește
407 afișări
Comisia Europeană cere statelor UE să facă TESTE ADN pe produsele din carne de vită (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)
Planul va recomanda tuturor statelor membre să efectueze controale ADN pe produse prezentate ca fiind din carne de vită, a declarat comisarul UE pentru Sănătate şi Protecţia Consumatorilor, Tonio Borg, la finalul reuniunii de la Bruxelles.".
Această propunere va fi transmisă statelor membre vineri, în cadrul unui "comitet permanent extraordinar al industriei alimentare şi a sănătăţii animalelor".
Scandalul a izbucnit după descoperirea săptămâna trecută în Marea Britanie a produselor lasagna marca Findus ce conţineau carne de cal sub ştampila de "vită". Frauda se extinde de atunci în toată Europa.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
"Este evident că este vorba de o problemă europeană care necesită o soluţie la nivel european", a declarat ministrul irlandez al Agriculturii, Simon Coveney, a cărui ţară prezidă UE până în iunie.
Borg susţine că o primă serie de teste vor fi realizate în cursul lunii martie, cu primele rezultate publicate la jumătatea lui aprilie. Aproximativ 2.500 de teste ADN vor fi efectuate, majoritatea fiind finanţate de Comisia Europeană.
Acesta a susţinut de asemenea că statele operează controale pentru a detecta prezenţa eventuală de fenilbutazonă, un anti-inflamator pentru cabaline, care face carnea improprie pentru consum. În jur de 4.000 de teste sunt prevăzute..
Pe de altă parte, Comisiei Europene i s-a solicitat să accelereze eforturile privind etichetarea produselor pe bază de vită pentru a indica originea cărnii.
Ministrul francez al Agriculturii, Stephane Le Foll, a recunoscut că menţiunea originii pe produsele preparate nu ar fi permis evitarea fraudei. "Nu spun că, o dată cu originea, s-ar rezolva problema înşelăciunilor. Însă, avansând în domeniul trasabilităţii şi a originii cărnii, acordăm mai puţin spaţiu de manevră celor care vor să ne înşele", a declarat acesta pentru presă.
"Vrem să ameliorăm informaţia pentru consumatorul european", a adăugat acesta, recunoscând că regulile de trasabilitate existente au permis "în 48 de ore reconstituirea parcursului cărnii".
Biroul european de poliţie, Europol, se va ocupa de coordonarea anchetelor criminale pornite în mai multe state ale UE pentru a determina de unde provine frauda.
"Coordonarea unei anchete de către Europol va actualiza, probabil, mai multe decât existenţa unei singure filiere, ci mai degrabă a unor practici care până acum au adus beneficii pentru unii oameni care înşelau consumatorii", a subliniat ministrul francez al Consumului, Benoit Hamon.
O anchetă preliminară pentru fraudă a fost deschisă de către parchetul din Paris şi o anchetă administrativă a fost începută de biroul de Combatere a fraudelor (DGCCRF). Concluziile vor fi publicate joi, a declarat Hamon.
Evocând "cel puţin neglijenţa" sau "frauda economică", acesta a asigurat că "în orice caz, vor exista sancţiuni".
Ministrul român al Agriculturii, Daniel Constantin, a subliniat miercuri seară că niciun stat nu a fost arătat cu degetul în cursul reuniunii de la Bruxelles. "Din punctul nostru de vedere, nu este posibil ca frauda să fi fost comisă pe teritoriul nostru şi de către cele două societăţi care au distribuit carnea de cal în UE", a asigurat acesta la finalul reuniunii.
Miniştrii europeni ai Agriculturii s-au reunit miercuri seară la Bruxelles pentru a stabili măsurile care trebuie luate la nivelul Uniunii Europene în cazul scandalului cărnii de cal.
Reuniunea a început la ora 18.00 (19.00, ora României), după ce marţi au avut loc percheziţii în două companii britanice suspectate că au vândut carne de cal în loc de carne de vită. Produse etichetate greşit au fost găsite şi în Franţa, iar suspiciuni există şi în Germania.
Reuniunea de miercuri este prezentată ca "informală" şi nu sunt aşteptate măsuri concrete. "Dar va permite un schimb de idei între statele membre cele mai afectate, în special Franţa, Marea Britanie, Luxemburg, Suedia, România şi Polonia", a anunţat preşedinţia irlandeză a UE.
Comisia Europeană a fost reprezentată de comisarul pentru Sănătate şi Protecţia consumatorilor, Tonio Borg, şi de un consilier al comisarului UE pentru Agricultură, Dacian Cioloş.
Subiectul va fi dezbătut vineri la nivelul experţilor UE şi cu ocazia Consiliului european pentru agricultură, pe 25 februarie, la Bruxelles.
Scandalul din Marea Britanie s-a amplificat la începutul săptămânii trecute, când compania britanică de congelare Findus a recunoscut că, de aproximativ şase luni, există probleme cu pachete de carne care ar fi trebuit să fi fost de vită şi care erau livrate de producătorul francez Comigel. Producătorul francez Comigel a precizat că unele dintre pachetele destinate lasagna livrate companiei Findus conţineau carne de cal în proporţie de 99 - 100 %. Comigel alimentează numeroase lanţuri de supermarketuri din Marea Britanie. Există suspiciuni că o parte din carnea de cal provenea din România.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: PSD, PNL și UDMR își împart ministerele. Cine conduce România?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Blake Lively a depus o plângere legală împotriva lui Justin Baldoni. Actorul este acuzat de hărțuire sexuală și de orchestrarea unei campanii de defăimare împotriva ei
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe