- Home
- Externe
- BRUXELLES, (31.10.2014, 12:40)
- Luminiţa Bogdan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Comisia Europeană condusă de Jean-Claude Juncker îşi începe oficial mandatul sâmbătă
Comisia Europeană condusă de Jean-Claude Juncker, care îşi preia oficial mandatul sâmbătă, la Bruxelles, va avea pentru prima oară un Executiv cu doi lideri, relatează AFP.
Urmărește
314 afișări
Jean-Claude Juncker (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)
Fostul premier conservator luxemburghez Jean-Claude Juncker, în vârstă de 59 de ani, se va instala într-un birou de la etajul 13 din Berlaymont, unde se află sediul Comisiei Europene. Prim-vicepreşedintele social-democrat olandez, Frans Timmermans, în vârstă de 53 de ani, şi ceilalţi comisari, vor avea birourile la etajele inferioare din aceeaşi clădire.
"Preşedintele sunt eu", a asigurat Juncker, la votul de învestire a Comisiei Europene desfăşurat în Parlamentul European la 22 octombrie. "I-am delegat însă o parte dintre prerogative vicepreşedintelui. Frans Timmermans este braţul meu drept şi sper că va fi, în egală măsură, şi mâna mea stângă", a adăugat el. Juncker a dorit, astfel, să-şi confirme rolul central în conducerea Comisiei Europene, dar, în egală măsură, şi dorinţa unei colaborări strânse între socialişti şi conservatori.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu este desemnat Premierul României
-
Ciolacu, după ce a fost desemnat premier: Românii au nevoie de stabilitate
-
S-au votat preşedinţii la Camera Deputaţilor şi la Senat: Ilie Bolojan, la Senat; Ciprian Şerban, la Camera Deputaţilor
-
Crin Antonescu va fi candidatul comun pentru alegerile prezidenţiale. Propunerea va fi aprobată de fiecare partid al alianţei
Declaraţia sa i-a pus însă pe gânduri pe funcţionarii europeni. Jean-Claude Juncker a părut în anumite momente obosit. "Resimte încă dureri la spate şi la genunchi în urma accidentului de maşină din 1989", au explicat persoane apropiate. În plus, a fost extrem de afectat de violenţa campaniei pentru alegerile europene, când a fost nevoit să răspundă unor acuzaţii de abuz de băuturi alcoolice.
Aluziile sale cu privire la "absenţele" de la Bruxelles, dorinţa de a-şi păstra domiciliul în Luxemburg şi de a-şi limita deplasările oficiale alimentează sentimentul unui "preşedinte part-time" la Comisia Europeană.
Pe de altă parte, Jean-Claude Juncker a dorit să formeze o Comisie cu o foarte pronunţată componenţă politică. De altfel, Comisia Europeană este formată din patru foşti premieri, doi foşti miniştri de Externe, doi foşti miniştri ai Economiei şi şapte foşti membri ai Executivului european în exerciţiu. "Nu va fi nici un secretariat general al Consiliului European" şi nici "valetul Parlamentului European", a avertizat Juncker.
Frans Timmermans va fi coordonatorul echipei Comisiei Europene. Fin diplomat, poliglot, fostul şef al diplomaţiei olandeze a făcut o impresie foarte bună la audierea în comisia de specialitate din Parlamentul European şi este deja considerat de mai mulţi oficiali europeni drept adevăratul şef al Comisiei Europene.
- Structura Comisiei, "machiavelică"
Astfel, eliberat de conducerea tehnică a structurii europene, Jean-Claude Juncker, un european convins, ar putea continua "să facă politică" şi să joace un rol de arbitru, a comentat un oficial european. Rămâne să fie convins de acest lucru Martin Selmayr, şeful de cabinet al lui Jean-Claude Juncker, considerat "eminenţa cenuşie" a preşedintelui Comisiei Europene. Tânărul funcţionar german şi-a folosit din plin talentul pentru alegerea lui Juncker la conducerea Comisiei, în urma unei campanii pline de capcane, marcată de opoziţia cancelarului german Angela Merkel şi a premierului britanic David Cameron.
Fost purtător de cuvânt, promovat şef de cabinet de fostul comisar pentru Justiţie Viviane Reding, Selmayr, în vârstă de 43 de ani, de profesie jurist, cunoaşte perfect Comisia Europeană. El a gândit noua structură a Comisiei, în cadrul căreia comisarii sunt coordonaţi de vicepreşedinţi, ceea ce îi permite preşedintelui şi cabinetului său să adopte o poziţie de arbitru şi să menţină controlul.
Noul dispozitiv al Comisiei, care a fost motiv de dispute, este considerat "pervers" şi "machiavelic" de numeroşi eurodeputaţi. "Nu am nimic din Machiavelli. Sunt un creştin-democrat german", s-a apărat Martin Selmayr. Trăgând sforile în culise de mai multe luni, el intenţionează însă să continue să-şi folosească influenţa, în special în ceea ce priveşte numirile în cadrul Comisiei, potrivit mai multor surse europene.
În cadrul Comisiei Europene, Martin Selmayr are însă numeroşi duşmani, care-i pândesc greşelile. Decizia lui de a rescrie, fără să o consulte, răspunsurile pregătite de suedeza Cecilia Malmstrom înaintea audierilor din comisia de specialitate din Parlamentul European, a ofensat-o pe noul comisar pentru Comerţ, care gestionează şi dosarul sensibil al negocierilor comerciale cu Statele Unite. Incidentul a provocat tensiuni serioase în cadrul Comisiei, chiar înainte ca noul Executiv să-şi preia mandatul. "Aceasta a fost metoda Selmayr", a explicat unul dintre criticii şefului de cabinet al lui Jean-Claude Juncker.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Ciprian Șerban, de la PSD, este șeful Camerei Deputaților. Ilie Bolojan, de la PNL, a fost votat Președinte al Senatului
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe