Comisia Europeană: Corupţia afectează toate statele membre UE

Comisia Europeană susţine că indiferent de natura şi de amploarea corupţiei, aceasta afectează toate statele membre, precum şi Uniunea Europeană în ansamblu, prin scăderea investiţiilor, prin impactul negativ asupra funcţionării echitabile a pieţei interne şi prin reducerea finanţelor publice.

Urmărește
580 afișări
Imaginea articolului Comisia Europeană: Corupţia afectează toate statele membre UE

Comisia Europeană: Corupţia afectează toate statele membre UE (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Comisia Europeană a adoptat o Decizie prin care, în premieră, instituie un mecanism de evaluare a măsurilor anticorupţie în toate statele UE, iar un Raport anticorupţie, care va fi emis de CE, începând din 2013, va pune în evidenţă nereuşitele şi punctele vulnerabile în cele 27 de ţări membre.

Site-ul ec.europa.eu notează că acest flagel poate îmbrăca diferite forme, de exemplu corupţia în mediul politic, acte de corupţie comise de grupări ale criminalităţii organizate sau împreună cu astfel de grupări, acte de corupţie între persoane private sau acte de corupţie cunoscute sub denumirea de "mica corupţie", însă aceste abuzuri de putere prin care se urmăreşte obţinerea unor foloase în beneficiul propriu sunt inacceptabile şi pot avea efecte grave.

În centrul iniţiativelor lansate se află instituirea unui nou mecanism de evaluare a eforturilor anticorupţie depuse în cadrul UE. spune sursa citată.

Potrivit CE, Raportul anticorupţie al UE va identifica tendinţele şi punctele slabe care necesită o soluţie şi, în acelaşi timp, va stimula schimbul de experienţă inter pares şi schimbul de cele mai bune practici.

Raportul va fi emis de Comisie la fiecare doi ani, începând din 2013, şi se va întemeia pe informaţiile primite din diferite surse, inclusiv prin intermediul mecanismelor actuale de monitorizare (de către Consiliul Europei, OCDE şi Organizaţia Naţiunilor Unite), de la experţi independenţi, părţi interesate şi societatea civilă.

În paralel, UE ar trebui să negocieze participarea sa în cadrul Grupului de State împotriva Corupţiei din cadrul Consiliului Europei (GRECO), pentru crearea de sinergii între cele două mecanisme.

Pentru abordarea cu mai multă eficienţă a problemelor corupţiei, statele membre ar trebui să îmbunătăţească modul de implementare a instrumentelor juridice de combatere a corupţiei existente la nivel european şi internaţional, mai spune sursa citată.

De asemenea, în toate politicile sale relevante, atât interne, cât şi externe, UE ar trebui să pună un accent mai mare pe aspectele corupţiei. Prin urmare, Comisia va continua iniţiativa prin propunerea, spre sfârşitul anului, a unor norme modernizate ale UE privind confiscarea activelor obţinute din criminalitate, a unei strategii de ameliorare a investigaţiilor în domeniul infracţionalităţii financiare în statele membre în anul 2012, precum şi a unui plan de acţiune pentru ameliorarea datelor statistice privind criminalitatea.

Comisia, împreună cu agenţiile UE, cum ar fi Europol, Eurojust, CEPOL şi OLAF, va intensifica acţiunile de cooperare judiciară şi poliţienească şi va îmbunătăţi formarea funcţionarilor care au răspunderea aplicării legii.

Comisia va acţiona pentru modernizarea normelor UE privind achiziţiile publice, a standardelor contabile şi a normelor de audit pentru întreprinderile din UE.

De asemenea, în 2011, Comisia va adopta o strategie pentru combaterea fraudei care afectează interesele financiare ale UE.

În paralel, Comisia va pune un accent mai puternic pe aspectele luptei anticorupţie în cadrul procesului de extindere a UE şi, împreună cu Înaltul Reprezentant, în cadrul politicii noastre de vecinătate. În politicile CE de cooperare şi dezvoltare se va recurge mai mult la condiţionalitate.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici