Comisia Europeană dă în JUDECATĂ România pentru că nu a adoptat măsurile asumate privind gropile de GUNOI/ Reacţia Guvernului şi răspunsul dat de Ministerul Mediului

Comisia Europeană va trimite în judecată România pentru că statul român nu a revizuit activităţile de gestionare a deşeurilor şi nu a adoptat planul naţional în acest domeniu, nici programul de prevenire a acumulării deşeurilor, în conformitate cu obiectivele Uniunii Europene, potrivit unui comunicat de presă al site-ului organului executiv al Blocului comunitar.

Urmărește
2883 afișări
Imaginea articolului Comisia Europeană dă în JUDECATĂ România pentru că nu a adoptat măsurile asumate privind gropile de GUNOI/ Reacţia Guvernului şi răspunsul dat de Ministerul Mediului

Comisia Europeană dă în JUDECATĂ România pentru că nu a adoptat măsurile asumate privind gropile de GUNOI

În pofida avertismentelor anterioare ale Comisiei, autorităţile române nu au reuşit să revizuiască şi să actualizeze planul naţional de gestionare a deşeurilor şi programul de prevenire a acumulării deşeurilor. Această revizuire ar fi trebuit să aibă loc cel târziu până în 2013. Comisia a iniţiat procedura privind încălcarea dreptului comunitar în septembrie 2015 şi a transmis României un aviz motivat în mai 2016, cerând autorităţilor să adopte cu promptitudine măsurile fundamentale impuse de legislaţia europeană privind deşeurile.

Comisia a verificat respectarea acestor obligaţii în cazul tuturor statelor membre. Comisia Europeană a trimis în judecată mai multe state membre cum ar fi Belgia, Cipru, Croaţia, Italia, Franţa, Spania şi Slovenia.

Directiva privind deşeurile vizează protejarea mediului şi a sănătăţii umane prin prevenirea sau reducerea impactului negativ al producerii şi gestionării deşeurilor, prin diminuarea impactului global al utilizării resurselor şi îmbunătăţirea eficienţei unei astfel de utilizări.

România este unul dintre statele membre ale UE cu cele mai slabe performanţe în ceea ce priveşte gestionarea deşeurilor municipale solide.

Există numeroase modalităţi de eliminare a deşeurilor. Îngroparea acestora în sol, cunoscută sub denumirea de „depozitare”, este metoda cel mai puţin durabilă din punct de vedere ecologic şi ar trebui să fie menţinută doar la minimul absolut necesar. Directiva privind depozitele de deşeuri stabileşte standarde pentru protecţia sănătăţii umane şi a mediului, în special a apelor de suprafaţă, a apelor subterane, a solului şi a aerului, împotriva efectelor negative cauzate de colectarea, transportul, depozitarea, tratarea şi eliminarea deşeurilor.

Ministerul Mediului: Aşteptăm înştiinţarea oficială a Curţii Europene de Justiţie ca să pregătim apărarea

Ministerul Mediului aşteaptă o înştiinţare oficială din partea Curţii Europene de Justiţie pentru a putea pregăti apărarea României în cauza în care Comisia Europeană a anunţat că va trimite în judecată statul român pentru că nu a adoptat măsuri în domeniul deşeurilor.

"Aşteptăm înştiinţarea oficială a Curţii Europene de Justiţie pentru a putea pregăti apărarea României în această cauză", a transmis, joi, Biroul de Presă al Ministerului Mediului, la solicitarea agenţiei de presă MEDIAFAX.

Poziţia Guvernului, după decizia Comisiei Europene: Trebuie găsită o soluţie în domeniul deşeurilor

 Guvernul face toate demersurile şi toate eforturile în vederea rezolvării problemei deşeurilor, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Alina Petrescu, după ce Comisia Europeană a anunţat că va trimite în judecată statul român pentru că nu a adoptat măsuri în acest domeniu.

”Este o problemă. Guvernul este conştient că trebuie găsită o soluţie în acest domeniu. Vă asigur că se fac toate demersurile şi toate eforturile în vederea rezolvării acestei probleme”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Alina Petrescu.

La rândul său, Ministerul Mediului a anunţat că aşteaptă o înştiinţare oficială din partea Curţii Europene de Justiţie pentru a putea pregăti apărarea României.

"Aşteptăm înştiinţarea oficială a Curţii Europene de Justiţie pentru a putea pregăti apărarea României în această cauză", a transmis, joi, Biroul de Presă al Ministerului Mediului, la solicitarea agenţiei de presă MEDIAFAX.

 

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici