Comisia Europeană ezită să deschidă un contencios cu Franţa
Comisia Europeană ar urma de deschidă miercuri o procedură de infringement împotriva Franţei pentru aplicarea defectuoasă a legislaţiei privind libera circulaţie, dar ezită să o acuze de practici discriminatorii pentru expulzarea romilor aflaţi ilegal pe teritoriul său.
Comisia Europeană ezită să deschidă un contencios cu Franţa (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Comisarul european pentru Justiţie, Viviane Reding, suspectează o discriminare, dar va trebui să le demonstreze miercuri colegilor săi bazele deschiderii unui contencios cu Parisul.
"Faptele trebuie să primeze în faţa intenţiilor", se subiniază la Bruxelles.
Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, vrea să fie sigur înainte de a ataca Franţa, insistă anturajul acestuia.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Avertizări meteo de ceaţă în sud-estul României şi de vânt puternic în nord-vest
-
Rusia a început războiul cu o blocadă a porturilor ucrainene la Marea Neagră, dar acum situaţia s-a inversat
-
Spaţiul Schengen s-ar putea extinde din nou. Ce ţară europeană ar putea adera până la sfârşitul anului 2025
Deciziile ce vor fi luate miercuri se bazează pe o analiză a serviciilor juridice, desemnate să spună dacă acţiunile întreprinse de autorităţile franceze pentru demolarea unor tabere ilegale au fost discriminatorii.
Guvernul francez i-a adresat săptămâna trecută lui Reding o notă cu privire la controversata circulară din 5 august ce vizează repatrierea romilor, precum şi explicaţii privind retragerea ei şi precizări în legătură cu taberele evacuate, pentru asigurarea apărării.
Comisarii o vor audia miercuri pe Reding, dar comisarul pentru Securitate, Cecilia Malmström, şi comisarul pentru Afaceri Sociale, Lazlo Andor, vor face o prezentare a situaţiei romilor în UE.
"O dezbatere este ulterior prevăzută pentru luarea unei decizii", a declarat purtătoarea de cuvânt a Comisiei, Pia Ahrenkilde Hansen.
Comisarii sunt divizaţi cu privire la modul în care ar trebui să se comporte, deoarece dosarul a devenit politic.
"Sentimentul general este dorinţa de întoarcere la fapte şi o revenire a calmului în acest caz", a afirmat un oficial european.
"În cazul în care Comisia deschide un contencios cu Franţa pentru practici discriminatorii şi pierde în faţa Curţii Europene de Justiţie, s-a terminat cu capacitatea sa de acţiune", a subliniat o sursă comunitară sub acoperirea anonimatului.
"Nu cred că CE poate câştiga la Curtea Europeană de Justiţie", apreciază Jean-Dominique Giuliani, jurist şi preşedinte al fundaţiei Robert-Schuman, un centru de reflecţie politic din Bruxelles.
Această opinie este împărtăşită de mai mulţi experţi contactaţi marţi de AFP. Aceştia au cerut să nu fie nominalizaţi.
În schimb, toţi au subliniat că Franţa "nu a transpus corect legislaţia europeană din 2004 cu privire la libera circulaţie" şi consideră fondată deschiderea unei proceduri de infringement din acest motiv.
Franţa nu este singura ţară în dificultate pentru transpunerea defectuoasă a acestei legislaţii. Reding a subliniat că sunt "probleme cu 15 sau 16 ţări".
Autorităţile franceze sunt pregătite pentru această procedură, iar preşedintele Nicolas Sarkozy a dat asigurări că eventualele erori vor fi "corectate".
Deciziile care vor fi luate miercuri de Comisie sunt foarte aşteptate de guvernele UE. Majoritatea trebuie să gestioneze problemele ridicate de comunităţile de romi şi integrarea lor dificilă.
Acestea sunt dispuse să respecte limitele impuse de Comisie, al cărei rol de gardian al tratatelor a fost reafirmat la summitul din 16 septembrie.
Dar vor, de asemenea, să poată pune capăt situaţiei de ilegalitate de pe teritoriile lor, a amintit şeful Guvernului spaniol, Jose Luis Zapatero.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO